Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че Западът се

...
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че Западът се
Коментари Харесай

Дмитрий Песков: Западът опитва да демонизира Русия, вече е пряк участник в конфликта в Украйна

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи през днешния ден, че Западът се пробва да демонизира Русия, с цел да наподобява тя като зложелател, съобщи Ройтерс.

Според прессекретаря на съветския президент Владимир Путин Вашингтон поставя старания да трансферира бремето на помощта за Украйна върху плещите на европейските данъкоплатци.

" Очевидно е, че има продължителни опити от страна на Вашингтон да трансферира финансовото задължение на поддръжката за киевския режим на плещите на европейските данокъплатци. Ще следим целия развой и съпътстващата го информация. Наясно сме, че Киев продължава да изпитва проблеми, проблеми изпитва и груповият Запад ", съобщи Песков, представен от ТАСС.

Днес страните членки от Европейски Съюз реализираха единодушие на срещата си на върха в Брюксел за разпределяне на пакет от помощи за Украйна от бюджета на блока.

Руският Следствен комитет през днешния ден съобщи, че е събрал доказателства, които сочат, че украинските въоръжени сили са свалили съветския боен превоз Ил-76 предходната седмица с създадени в Съединени американски щати ракети земя-въздух " Пейтриът " (Patriot), съобщи Ройтерс.

Русия неведнъж сподели, че Украйна е свалила самолета Ил-76 на 24 януари, при което са починали 74 души на борда, в това число 65 пленени украински бойци, които съгласно Москва е трябвало да бъдат разменени за съветски военнопленници.

Киев към този момент не е удостоверил, нито е отрекъл, че е свалил самолета, само че се усъмни в някои от детайлностите във версията за случилото се на Москва и прикани за интернационално следствие, показва Ройтерс.

Руският Следствен комитет сподели, че украински бойци в региона на селището Липци в Харковска област са изстреляли две ракети против самолета. В изказване на комитета се изброяват серийни номера, открити върху парчета на мястото, където се разруши самолета, както и маркировки с надписи " Рейтиън " (Raytheon) и " Пейтриът " (PATRIOT).

" Според техните градивни особености, геометрични характерности и наличната върху тях маркировка, фрагментите, конфискувани от мястото, са структурни детайли от противовъздушна управляема ракета " Ем Ай Ем-104А " (MIM-104A) от системата " Пейтриът " на Съединени американски щати, създадена от корпорациите " Рейтиън " и " Хюз " (Hughes), и създадена от " Рейтиън ", се споделя още в изказването.

Генетична експертиза открила самоличността на починалите при случая - шестима души екипаж, трима чиновници на военна полиция и 65-има украински военнопленници.

Агенция Ройтерс отбелязва, че все още Украйна не е коментирала изказванието на съветския Следствен комитет.

Дмитрий Песков съобщи още, че западните страни отхвърлят да вземат участие в интернационално следствие на злополуката на сваления от украинските сили аероплан Ил-76, защото се притесняват, че ще бъде разкрито тяхното присъединяване, съобщи ТАСС. Той добави, че Западът към този момент е директен участник в спора в Украйна.

" Вчера президентът [на Русия Владимир Путин] намерено, обществено съобщи, че сме подготвени за интернационално следствие на този отблъскващ акт и сме заинтригувани то да бъде извършено ", напомни Песков. " Никой от тях няма интерес да организира следствие и самичък да се препъне в него ", добави обаче представителят на Кремъл. " Позицията на груповия Запад, който е директен непосреден участник в този въоръжен спор - тя също е явна ", сподели още той.

По думите на Песков в Москва наблюдават обстановката към Валерий Залужни, висшия боен пълководец на Украйна, след изявленията в западни и украински медии, че президентът Володимир Зеленски се пробва да го в профил от поста главнокомандващ.

Инфо: Българска телеграфна агенция, БНР

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР