Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че на сегашния етап

...
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че на сегашния етап
Коментари Харесай

Москва се примирява с отказа на Беларус за военна база „на този етап“

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява, че " на настоящия стадий " не се разисква основаването на съветска военна база в Беларус, само че има " задължения, компенсиращи неналичието ѝ ".

По-рано през днешния ден беше обявено, че Беларус отхвърли да разположи съветска военна база на своя територия. Външният министър на страната Владимир Макей разгласи, че сходен акт не би имал " нито на практика, нито политически, нито боен смисъл ". Той акцентира, че решението на Минск е подбудено от националните ползи, а не под външен напън.

Във връзка с това първият заместител ръководител на комисията по защита в съветската Дума Андрей Красов съобщи, че такава военна база би била " чадър за сигурност " и че беларуската страна е постъпила недалновидно, оповестиха съветските медии.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че отводът на Беларус е " противен епизод ".

Междувременно беше обявено, че двете страни работят по общ данъчен кодекс. Минск изрично отхвърли това да е стъпка към основаване на конфедерация сред двете страни.

Припомняме, в края на предходната година се появиха известия за напън от страна на Москва за " по-дълбока интеграция " на двете страни, която наблюдаващите нарекоха " пълзяща анексия " и " усвояване " на Беларус от Русия. През последните месеци Лукашенко имаше няколко срещи с съветския президент Владимир Путин, на които е решено да се основат работни групи за разискване на " интеграцията ". Москва към този момент оказва напън за въвеждане на обща валута. Президентът на Беларус обаче разгласи, че тя би трябвало да следва модела на еврото и че не може да става дума тази обща валута да е рублата.

На 5 декември 2018 година Лукашенко се срещна с съветския президент Владимир Путин в Москва, в опит да реши противоречивите въпроси. Несъгласията са свързани с повишението от страна на Москва на налога върху добива на потребни изкопаеми, цената на съветския петрол за Беларус, както и на съветския газ. Тогава не беше реализирано единодушие.

В края на декември още веднъж имаше среща сред двамата, към която към момента има доста незнайни. В някои съветски медии се появиха изявления, че Лукашенко се е огънал пред съветския напън и е приел " обединение " на Беларус с Русия, което би било фактическо анексиране на Беларус при отвод от суверенитет от страна на Минск.

Официално Кремъл не отхвърли разновидността за " обединение ", като беше декларирано, че двете страни " вървят една към друга ".

Очакваше се на 31 декември Лукашенко да излезе с публично изказване, от което да стане ясно дали е отстъпил пред ултиматума на Москва. Такова изказване обаче не последва.

В предходните месеци президентът на Беларус неведнъж алармираше за аспирациите на Русия да лиши Беларус от суверенитет.

На 14 декември той съобщи, че " Беларус е подготвена към поетапна интеграция с Русия ", само че е неефикасно Москва да употребява напън.

" Да ни шантажират и да се пробват да ни огънат, притискайки с коляно гърдите ни, е неефикасно. Ние би трябвало да вървим към интеграция в името на единението на нашите нации. Не мога да приема подмолни измами, всичко би трябвало да е почтено и намерено " - уточни Лукашенко. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР