Говорителят на гръцкото правителство Павлос Маринакис съобщи днес, че премиерът

...
Говорителят на гръцкото правителство Павлос Маринакис съобщи днес, че премиерът
Коментари Харесай

Гърция отново увеличава минималната работна заплата

Говорителят на гръцкото държавно управление Павлос Маринакис заяви през днешния ден, че министър председателят Кириакос Мицотакис ще се обърне към Народното събрание довечера преди гласуването на избор на съмнение на държавното управление, импортиран от четири опозиционни партии, и че ще ръководи съвещание на кабинета на следващия ден, съобщи АНА-МПА.

" Наред с другото, ще бъде оповестено ново нарастване на минималната работна заплата - четвъртото в границите на съвсем пет години. Минималната работна заплата от 650 евро на месец през 2019 година към този момент доближи 780 евро (на месец), а междинната работна заплата се увеличи до 1251 евро на месец от 1046 евро през 2019 година ", съобщи той, като добави, че другите точки от дневния ред на съвещанието ще бъдат оповестени по-късно.

Той също обърна внимание на данните за брутния вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията след рецензии от страна на главната опозиционна партия СИРИЗА-Прогресивен алианс, като цитира данни, оповестени от Европейската комисия.

" Заслужава си да се означи, че Европейската комисия разгласява данни за 2023 година, които се отнасят за действителния Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и за Брутният вътрешен продукт на глава от популацията от позиция на покупателната дарба. Що се отнася до първата цифра, тя регистрира и инфлацията през 2023 година и демонстрира, че Гърция е първенец във връзка с растежа в Европейски Съюз, с резултат от 2,5 % (от 18 690 евро през 2022 година до 19 150 евро през 2023 г.) ", уточни Маринакис, представен от Българска телеграфна агенция.  

По думите му през същата година действителният приход на глава от популацията в Европейски Съюз е останал неизменен. " Като цяло действителният приход на глава от популацията през интервала 2019-2023 година в Гърция се е нараснал с ритъм, който е повече от два пъти по-висок от междинния за Европа: с 2,1 % вместо с 1 % ", акцентира държавният представител.

" Числата приказват сами по себе си и не се нуждаят от доста пояснения. По време на ръководството на Кириакос Мицотакис действителният приход на глава от популацията се е нараснал повече от двата пъти спрямо Европейски Съюз. Това се случи, тъй като макар сериозните и поредни външни рецесии, държавното управление организира ефикасна икономическа политика, за което свидетелстват увеличението на заетостта с към 400 000 нови работни места и действителното нарастване на заплатите в частния бранш през последните четири години с 6,1  процента ", добави Маринакис. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР