Говорителят на главния прокурор Сийка Милева се изненада от въпроса

...
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева се изненада от въпроса
Коментари Харесай

Прокуратурата: Защо нас питате дали разследваме съдия Миталов?

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева се изненада от въпроса на " Сега " дали към този момент е почнало следствие против арбитър Андон Миталов, откакто беше глобен от Съединени американски щати поради корупция. " Защо да е почнало следствие? Защо обръщате този въпрос към прокуратурата? Излязохме с публично известие да се обърнете към Лозан Панов, ръководител на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет ", безапелационна е тя и посочи, че все още " не разясняват нищо ". Всъщност единствената институция, която има пълномощието да образува досъдебно произвеждане при данни за осъществено закононарушение, е държавното обвиняване.

В тази връзка шефът на Върховен касационен съд Лозан Панов изпрати писмо до основния прокурор Иван Гешев с въпрос дали против посочения от Държавния департамент арбитър Андон Миталов има досъдебно произвеждане или инспекции по Наказателно-процесуален кодекс или закона за правосъдната власт. Той пита и шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров дали при тях има нещо за магистрата.

Панов желае от Гешев да бъде известен дали е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение от общ темперамент и провеждано ли е следствие. Лозан Панов написа още до Гешев: „ Ако отговорът е позитивен – на какъв стадий от развиването си се намира производството, защо закононарушение е формирано, въз основа на какви съответни легален мотив и данни. Моля да посочите постъпвали ли са сигнали и/или тъжби против посоченото лице с темперамент на известие за осъществено престъпление; осъществявани ли са в тази връзка инспекции по реда на Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. “

Няма данни дали става дума за делото " Малинов " или за други каузи. Затова би трябвало да се изисква инспекция за цялата активност на съдията от постъпването му в Специализирания углавен съд, разяснява Лозан Панов пред публицисти. " Важно е тези данни, с които разполагат непознати служби, дали са стигнали до българските служби. Корупцията е закононарушение. Трябва да се извърши следствие. Когато приказваме за корупция, безспорно се говори за закононарушение. Затова едно от писмата ми е адресирано до основния прокурор ", добави той и продължи: " Не съм човек който би трябвало да разяснява политическата страна. Специализираните съдилища когато се сътвориха, тяхната съществена функционалност е проведените незаконни групи и корупция. Трябва да забележим методите по който бяха основани тези съдилища, по какъв начин бяха попълнени съставите. Не се колебая че дейностите на държавния департамент са подплатени с данни за корупция ". 

Председателят на Върховен касационен съд изпратил писмо и до ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество Сотир Цацаров с молба за информация дали са постъпвали в КПКОНПИ сигнали и/или тъжби против арбитър Андон Миталов от Специализирания углавен съд с данни за противоправна активност и осъществявани ли са инспекции против него по посочения мотив.

Лозан Панов пита и главния контрольор в Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) дали при тях е формирана инспекция против арбитър Андон Миталов от Специализирания углавен съд и ако има формирана такава, какъв е нейният предмет и резултат.

По същото време самият Инспекторат отговори, че в края на предходната година е бил сезиран от основния прокурор с искане за инспекция на организацията по образуването, придвижването и приключването на дело на Специализирания углавен съд, по което арбитър Миталов е разрешил на обвиненото лице да напусне рамките на страната.

По сигнала е осъществено авансово изследване от контрольор от ИВСС, който е приел, че няма съображение за формиране на инспекция по случая и не са открити нарушавания по закона за правосъдната власт. В сигнала основният прокурор е изискал всъщност от ИВСС да се произнесе по правилността на постановения правосъден акт, доколкото съдията е разрешил на обвиненото лице да напусне страната, без преди такова позволение да е поискано от прокурор и същият да е отказал да позволи напускането.

ИВСС няма подготвеност да се произнася всъщност по отношение на правилността на правосъдните актове и доколкото не са открити нарушавания по образуването, придвижването и приключването на делото, с посоченото мнение е признато, че няма съображение за формиране на инспекция. Други сигнали във връзка с арбитър Миталов, в това число такива съдържащи изказвания за нарушавания по Закон за съдебната власт не били постъпвали в Инспектората.

Съдия Андон Миталов, който получи възбрана да пътува до Съединени американски щати поради корупция е излязъл в болнични единствено 24 часа след оповестяването на името му от държавния секретар Майк Помпео. Това стана ясно от коментара на ръководителя на спецсъда Мариета Райкова пред медиите. Шефката на спецсъда призна, че е останала сюрпризирана и разочарована от новината.

" Аз научих това през вчерашния ден от медиите. Това е сериозен удар за нас. Първото, което предприехме тази заран, е да изпратим питане до Специализираната прокуратура за това дали има формирано досъдебно произвеждане ", сподели тя. По думите й " разочарованието е за всички ", тъй като въпросният арбитър се употребил другояче с положително име.

" Още преди изказването на основния секретар, дипломат Мустафа сподели, че има съществени доказателства. Именно поради върховенството на закона, както съобщи тя, дали едно длъжностно лице е отговорно или почтено, още повече арбитър от нашия съд, се потвърждава в развой, след извършено следствие, с присъда ", добави арбитър Райкова.

" Второто е да попитаме инспектората има ли резултат по отношение на инспекцията по сигнал на основния прокурор ", разкри тя във връзка сигнала на предходния основен прокурор Сотир Цацаров за това, че Миталов е разрешил на следствия за шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия за награждаването от Владимир Путин.

" Тук приказваме за корупция. Корупция се потвърждава или отхвърля не при инспекция, а при следствие ", съобщи Мариета Райкова. И призна, че до момента не е получавала сигнал за сътрудника си, нито пък имало предходни данни за корупция. " Той е излязъл в болнични. Не съм говорила с него, не ме е потърсил ", сподели още шефката на спецсъда. 

В същото време съдийската гилдия на Висш съдебен съвет се събра на изключително съвещание, само че не взе каквито и да е решения във връзка с Миталов. Единственото, до което се стигна е, че колегията ще изпрати писмо до Министерство на външните работи с искане на цялата налична информация за дейностите на Държавния департамент. Такива претенции ще се създадат и до ИВСС, прокуратурата и КПКОНПИ. 

На този стадий разполагаме единствено с изказването на държавния секретар, към този момента няма причина Миталов да не извършва функционалностите си като магистрат, разяснява Боян Магдалинчев от съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, който е и представляващ Съвета.

Съдийска позиция

Съюзът на съдиите в България излезе с декларация, в която настоява компетентните органи – прокуратурата, Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет и Инспектората на Висш съдебен съвет да подхващат неотложно нужните действия за осъществяване на инспекция по отношение на арбитър Андон Миталов и обществено обявяване на резултатите от нея. В случай че фактически се откри осъществяването на твърдените дейности, арбитър Миталов следва да понесе плануванаъа в закона наказателна и/или дисциплинарна отговорност. При състояние че инспекциите на прокуратурата и ИВСС не открият непозволено държание на съдията това следва да бъде обявено на жителите с оглед възобновяване както на персоналната известност и положителното име на съответно засегнатия арбитър Миталов, по този начин и за отбрана престижа на правосъдната власт на Република България, които все още са накърнени “, безапелационни са от ССБ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР