Говорителят и заместник-председател на Софийската градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова

...
Говорителят и заместник-председател на Софийската градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова
Коментари Харесай

Българинът в ареста само съхранявал картината на Полък

Говорителят и заместник-председател на Софийската градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова даде повече детайлности за откритата у нас картина на художника Джаксън Полък. Ще се назначат спомагателни експертизи, с цел да открият дали картината на Джаксън Полък е истинска. 

Картината на Полък не е била оповестена за интернационално търсене и няма данни да е каталогизирана.

Разследването е поето от СГП, откакто е признато по подготвеност от Софийска районна прокуратура. Първоначално делото е заведено за вещно укривателство.

Към момента българският жител, който е арестуван по случая, е единствено един. Това, което той показва като информация пред държавното обвиняване, е, че не е знаел дали картината е достоверна или не. Той единствено съхранявал картината краткотрайно, като не твърди да е притежател.

Все още не е пристъпило деяние по продажбата на картината.

До момента чиновниците на ГДБОП, дружно с наблюдаващия прокурор са работили съгласно в началото получената информация, че в България се провежда противозаконна продажба на картината. Тя е конфискувана и все още тя се съхранява при съответните условия и с нужната защита.

Изготвена е експертна информация от двама специалисти, в това число специалист реставратор. В следствие е назначена и експертиза, която споделя, че осъщественият разбор, който разрешава да се открие точният химически състав на всеки цвят, употребен в картината демонстрира, че пигментите в нея, са сходни на пигментите употребени от Полък в други творби.

" Това е значим, само че не е съдбоносен детайл към авторската идентификация. Експертите в комисия от трима души споделят - полезно е да се направи в допълнение проучване към това, както и разбор на свързвателя на боите. Подобно проучване изисква взимане на проба, което не е допустимо на този стадий ", разясни говорителката на СГП, базирайки се на мненията на комисията.

Дадени се инструкции от наблюдаващия прокурор от СГП да бъде назначена спомагателна експертиза.

Спецификата на следствието постанова да бъдат употребявани и инструментите на интернационалната правна помощ, с цел да се открият всички условия, свързани с придвижването и пътя на картината.

Десислава Петрова посочи, че СГП няма данни картината да е каталогизирана. СГП следва да откри дали картината има нещо общо и с Румъния. Петрова съобщи, че не може да удостовери дали картината на Полък е пристигнала в България от остров Крит или не. Тя добави още, че картината не е била оповестена за интернационално търсене.

Петрова показа и техническа информация по отношение на живописта на Полак от 1945-1950 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР