Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва

...
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва
Коментари Харесай

Русия е против британски военни бази и е готова да защити интересите си

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че Москва " си резервира правото " да отговори на всяка опасност за нейната сигурност от евентуални военни бази на Обединеното кралство , съобщи ТАСС. Плановете на Англия за увеличение на военното им наличие в трети страни са причина за " комплициране ".

" На фона на възходящото военно и политическо напрежение в света като цяло и напъните, полагани от виновните членове на интернационалната общественост за спокойно разрешаване на спешни обстановки, изказванията на Англия за желанието да се построи военно наличие в трети страни са от контрапродуктивен, дестабилизиращ и постоянно провокативен темперамент ", акцентира Захарова.

Коментарите идват след забележките на английския министър на защитата Гавин Уилямсън , че Англия има намерение да сътвори нови военни бази на Карибите и Азия , откакто напусне Европейския съюз.

Британия ще се трансформира в " същински световен състезател " , изясни Уилямсън преди две седмици и приканва британците да спрат да омаловажават въздействието на страната в интернационален проект и да признаят, че Англия ще се издигне на международната сцена, оповестява " Телеграф ".

" Трябва да сме доста по-оптимистично настроени за нашето бъдеще, когато излизаме от Европейския съюз. Това е най-големият ни миг като нация от края на Втората международна война , когато можем да се работим по друг метод, в действителност можем да играем роля на международната сцена, която светът чака да играем ", добави английският боен министър.

Той също по този начин отбелязва смяна от по този начин наречената тактика на Изток от Суец от 1968 година , в която Англия се отдръпна от военните бази в Югоизточна Азия и Персийския залив.

" Англия още веднъж е световна нация ", разяснява Уилямсън. Англия към този момент има бази в Кипър, Гибралтар, Фолклендските острови и Диего Гарсия.

" В случай на каквито и да било ограничения, които съставляват опасност за сигурността на Русия или тази на нейните съдружници , нашата страна си резервира правото да предприеме подобаващи ответни ограничения ", разяснява Захарова. Русия разполага с военни бази в няколко страни в някогашния Съветски съюз и разполага с военни уреди в Сирия и Виетнам .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР