Говорител на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

...
Говорител на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

ЕК отхвърля обвиненията срещу Урсула фон дер Лайен за расистки изказвания

Говорител на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отхвърли обвиняванията в расистки изявления от страна на палестинското външно министерство против висшия представител на Европейски Съюз, съобщи ДПА.

Фон дер Лайен е била " неприятно сюрпризирана от неуместното изказване ", съобщи представителят и добави, че Комисията е поискала от Палестинската автономност да обясни " неприемливата реакция ".

Във видеопослание в сряда, с което Фон дер Лайен възхвали 75-ата годишнина от основаването на Израел, се споделя, че Израел " безусловно е предиздвикал пустинята да разцъфне ", което провокира рецензии.

В Туитър палестинското министерство на външните работи упрекна Фон дер Лайен, че подрива репутацията на Европейския съюз и се ангажира с " антипалестинска изразителност ".

Изисквайки опрощение, външното министерство упрекна председателката на Европейска комисия, че взе участие в " пропогандистки дискурс ", който заличава палестинския народ и " фалшифицира неговата богата история и цивилизация ".

В рецензиите се прибавя, че посланието на Фон дер Лайен продължава " расисткото отказване " на бягството и прогонването на към 700 000 палестинци по време на основаването на Израел и Арабско-израелската война от 1948 година

Непосредствено след провъзгласяването на еврейската страна пет арабски страни атакуват Израел, написа Българска телеграфна агенция.

Изразът " да накараш пустинята да цъфти " постоянно се употребява в Израел като синоним на триумфите на страната.

От позиция на палестинците обаче той подсказва, че преди основаването на Израел районът не е бил нито обработен, нито обитаем.

Говорителят съобщи, че Фон дер Лайен единствено е имала поради, че Израел прави пустинните региони обработваеми.

В изявлението си след оспорваното споменаване Фон дер Лайен означи, че е видяла измененията при визитата си в пустинята Негев предходната година.

В изказването се добавя, че Европейски Съюз е главният донор на Палестинската автономност и е зает с постигането на решение за две страни посредством договаряния.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР