Говорител на Европейската комисия се въздържа днес да отговори по

...
Говорител на Европейската комисия се въздържа днес да отговори по
Коментари Харесай

ЕК без коментар дали председателят й трябва да говори френски

Говорител на Европейската комисия се въздържа през днешния ден да отговори всъщност дали има условие или рекомендация ръководителят на институцията да употребява френски език. На всяко съвещание на еврокомисарите има обезпечен превод на немски, френски и британски език, уточни той, представен от Българска телеграфна агенция.

Въпросът бе подложен на конференция, ден откакто германецът Манфред Вебер, ръководител на групата на Европейската национална партия в Европейския парламент, изяви предпочитание да бъде идващият ръководител на Европейска комисия. Вебер се изрича главно на немски, а от време на време приказва и на британски език. Говорителят на Европейска комисия не отговори дали до момента институцията е била управлявана от някой, който не може най-малко да чете или схваща френски език.

Двата най-разпространени езика в институциите на Европейски Съюз са британски и френски, само че всички правни текстове, които се разискват и одобряват в Европейска комисия, се превеждат и на немски. Около 80 на 100 от чиновниците на комисията владеят френски, без значение дали това е майчиният им език, или са го изучавали в допълнение.

Наскоро канцлерът на Германия Ангела Меркел изяви обществено предпочитание идващият ръководител на Европейска комисия да е немец. А преди 5 години бе представена от английската преса да приготвя искане немският да се трансформира в третия работен език на институциите на Европейски Съюз. По данни на европейската редакция на изданието " Политико ", британският взима от ден на ден превес в работата на общностните институции и съществуват оферти той публично да бъде подложен преди всичко. Отбелязва се, че макар напускането на Европейски Съюз от Англия, британският остава формален език за Общността поради Малта и Ирландия. Наскоро френският президент Еманюел Макрон бе представен с изказванието, че превъзходството на британския в Европейски Съюз не е необратимо.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР