Говорим за пациенти, не за престъпници. Говорим за болни хора.

...
Говорим за пациенти, не за престъпници. Говорим за болни хора.
Коментари Харесай

След жестокото убийство и нападение над полицаи в “Лозенец”, психиатър направи потресаващи разкрития…

Говорим за пациенти, не за нарушители. Говорим за заболели хора. Какво значи да ги “въдворим”?! В 21 век сме! Това съобщи пред Нова телевизия доктор Цветеслава Гълъбова, шеф на държавната психиатрична болница “Св. Иван Рилски”.

“Трябва да има система от извънболнични грижи, което назоваваме психо-социална рехабилитация. Но в случай че имаме претенциите да сме европейска страна,, би трябвало да създадем тази система от грижи. Защото в този момент нашите пациенти получават най-скъпото измислено в света медикаментозно лекуване, само че са оставени на грижите на околните си. А те – до момента в който издържат”, съобщи още психиатърът.

“Обичайно е при нашите пациенти да си стопират медикаментите, когато излязат от болница. Близките управляват нещата, доколкото могат. Но те въпреки всичко би трябвало да вървят на работа, с цел да ги устоят финансово. Защото техните пенсии са срамно ниски. А през това време болните са без всевъзможен надзор у дома, вършат каквото си искат”, означи още тя.

Гълъбова не скри, че психиатричната болница, в която работи, е получила кола за спешна помощ “втора употреба”. Возилото е от 1998 година, а болничното заведение го получава през 2012 година като “дарение”. “За 110 000 км, които е минала колата за спешна помощ, ние сме дали 22 000 лв. за ремонт. При нас колите за спешна помощ идват за час-час и половина. Не знам каква незабавна помощ можем да окажем за това време. Но е реалност, че плащаме по 50 лв. на час. Виждате какъв брой е отдалечена болничното заведение и си представете в трафик какво е… А в случай че има отново “дарение”, на нас ще ни дадат отново използвана. Е, благодаря! Нашите пациенти не са хора втора ръка! И те имат потребност от съответна грижа, от отлични материално-битови условия”, съобщи прочувствено Цветеслава Гълъбова.
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР