Говорихме с президента Путин, като бях там – българите днес

...
Говорихме с президента Путин, като бях там – българите днес
Коментари Харесай

Борисов: Да се кръстоса духът с огнения меч – тогава вече една нация има сила

Говорихме с президента Путин, като бях там – българите през днешния ден имат опция да видят пръстена и меча на хан Кубрат. Освен всичко, което е направил, до ден сегашен дава образец, и даже девизът и на европейското ни председателство беше „ Съединението прави силата “.

Това сподели министър председателят Бойко Борисв, който посети изложбата „ Мечът на хан Кубрат “ в Националната изложба, дружно с генералния шеф на Юнеско Одри Азуле, заместник-директора на Държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов, министъра на културата Боил Банов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Борисов описа на интернационалните посетители историята за хана и сноповете, които въплъщават силата на съединението.

„ Хан Кубрат събира синовете си, взима един вързоп пръчки, вади ги една по една и ги чупи. Събира ги в вързоп – и не може да ги счупи. И по тази причина споделяме, че съединението прави силата. И това е единственият излаз на една нация да бъде безконечна. Затова доста благодаря и се веселя, че тези неща са тук “, сподели още министър председателят.

По време на визитата си в Националната изложба той и министърът на културата Боил Банов желаеха да се направи отливка на меча и пръстена на хан Кубрат за България.

„ Надявам се, че ще се организираме да можем да създадем отливки и да ги подаряваме. Говорили сме го с управлението на Ермитажа – да позволи, министър Боил Банов ще измисли по какъв начин да го създадем “, разяснява Борисов.

Зам.-директорът на Ермитажа и консултант на президента на Русия по хералдични артефакти проф. Георги Виленбахов сподели, че когато се прибере в Санкт Петербург ще обсъдят настояването на страната ни.

Борисов сподели още, че през днешния ден е най-светлият празник – на светите братя Кирил и Методий.

„ Имаме делегация в Рим, където и папата всяка година ни приема дружно с сътрудниците от Северна Македония. Българската писменост, българската просвета са извънредно значими за нас. Така че вместо да ни разделя, и с днешните посетители от Ермитажа търсим обединяване “, сподели още министър председателят.

Той акцентира, че с меча на хан Кубрат преди време се е правила интернационалната политика. „ Това е превъплъщението – с огнен дух и меч, това е в България в днешния ден, по този начин пеят и децата. Да се кръстоса духът с огнения меч – тогава към този момент една нация има мощ ”, съобщи Борисов. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР