Говорих си наскоро с един изключително компетентен и способен лидер -

Говорих си наскоро с един изключително компетентен и способен лидер - ...

4 мита за лидерството, на които не трябва да обръщате внимание.


Говорих си наскоро с един изключително компетентен и способен лидер - жена. Въпреки всичките нейни постижения и умения обаче тя не смяташе себе си за лидер. Нейната самооценка беше изключително изкривена и пречеше на развитието на управленските и умения.

Когато я помолих да ми разкаже защо мисли, че не е лидер, нейните отговори ми напомниха за изказванията на всички неуверени ръководители, саботиращи собствения си успех, с които съм работила през годините. Всички тези лидери вярваха в тези 4 мита. В колко от тях вярвате и вие?

1. Не съм роден/а да бъда лидер

Много хора вярват, че великите лидери имат някакви вродени качества и способности, които са им помогнали да стигнат до върховете на бизнеса. Истината е, че лидерските умения могат да бъдат научени и развити от всеки, който има желанието и готовността да бъде лидер. Всичко това зависи само и единствено от вас.

2. Нямам нужната позиция или длъжност, за да бъда лидер

Дори в днешната съвременна бизнес среда, в която строгите йерархични структури стават по-маловажни за сметка по-гъвкавите форми на управление , има хора, които все още вярват, че за да бъдеш велик лидер трябва първо да се издигнеш до определена позиция в компанията. В действителност двете неща нямат много общо помежду си. Независимо дали сте изпълнителен директор, мениджър, обикновен служител или просто доброволец в обществена инициатива, вие може да бъдете лидер, стига да сте готови да поемете тази отговорност.

Източник: manager.bg