Говори се, че в нашите гори и блата все още

...
Говори се, че в нашите гори и блата все още
Коментари Харесай

Крият ли се руски войници в беларуските гори?


" Говори се, че в нашите гори и блата към момента има скривалища, в които съветската войска е складирала мини и експлозиви за войната в Украйна ", считат в граничните беларуски села. Хората позволяват, че в горите има и бойци.

Границата на Украйна с Беларус и Полша

" Не е като през февруари и март, когато около нас минаваха безкрайни колони с военна техника - първо към Украйна, след това назад ", споделя една жителка на беларуския град Мозир. Йелена, както се показва, добавя, че към този момент рядко среща униформени мъже в града.

Тя споделя, че последните няколко седмици в Мозир са били напрегнати, макар че съветските военни са ситуирани отвън града. " Често ги виждахме да пазарят в комерсиалните центрове, по питейните заведения и заведенията за хранене. Не знам да имат проблеми с локалните - не съм чула нищо сходно. Но руснаците от време на време се държат собственически - много жестоко. "
Редакцията предлага
Когато съветските войски се изтеглят от Украйна, отнасят със себе си електроуреди и други крадени движимости. Според Йелена военните се пробвали да продадат плячката си на жителите на Мозир, като организирали спонтанен пазар. Продавали даже дизелово гориво, което е скъпо и търсено. Но бойците избягвали да загатват " украинския въпрос ", споделя дамата. " Казаха, че им е неразрешено да приказват за това. "

Тишина по релсите

Междувременно през беларуските железопътни гари наоколо до украинската граница не минава военно съоръжение. Жителите на Мозир, Гомел и други градове в граничните региони пишат в обществените мрежи, че към този момент рядко виждат танкове, тежки оръжия и бронирани коли. " Много постоянно оборудването, което се връща, е развалено и би трябвало да бъде изнесено, тъй като очевидно не могат да го поправят на място ", споделя гражданин на Гомел.

Има и друга причина за това, че беларуската железопътна мрежа към този момент не се употребява толкоз постоянно за транспорт на военно съоръжение - опити за бойкот. От началото на войната има сведения за най-малко 10 случая на саботажи в Беларус. Някои от тях даже бяха публично доказани от управляващите и класифицирани като " терористични актове ".

Забрана за влизане в гората

Въпреки че съветските войски, жителите на беларуските гранични села имат чувството, че съветската войска е ситуирана в гората.

От 18-и април насам влизането в гората в 10 региона от Гомелска област и три региона от област Брест е или лимитирано, или изцяло неразрешено. Официалната причина е огромната заплаха от пожари в горите и тресавищата. Хората от селата обаче не имат вяра на този претекст, най-много тъй като пролетта е студена и към този момент няма данни за нито един горски пожар в страната.

Михаил, който живее в град Олмани в Брестка област, е по-склонен да има вяра на слуховете, че в горите са оставени боеприпаси и оръжия. " Говори се, че в нашите гори и блата към момента има скривалища, в които съветската войска е складирала мини и експлозиви за войната в Украйна. Но очевидно нещо се е объркало ", споделя мъжът.

Руска военна техника на път от Беларус към Украйна

Това съмнение се удостоверява и от напътствията, които управляващите дават на хората в региона на беларуско-украинската граница. В случай, че открият оръжия, боеприпаси или експлозиви, наложително би трябвало да ги рапортуват. Всеки, който не го направи, предстои на правосъдно гонене. Местните хора споделят, че в никакъв случай преди не е имало сходни разпоредби.

" Предпазване от саботьори "

Из беларуските гори сигурно към момента се движат военни елементи, изключително в регионите на Брест и Гомел по границата с Украйна. Това обаче не са съветски бойци, а беларуските въоръжени сили. Според беларуското министерство на защитата " бойците са там, с цел да работят по укрепването на някои елементи от южната граница на страната ".

Майор от беларуската войска, поискал да остане неизвестен, изясни, че интервенцията публично е за " отбрана от възможни саботажи и незаконни въоръжени групи ". Събеседникът на Дъждовни води обаче отбелязва, че обстановката на украинската граница сега не дава мотив за сходни терзания.

От друга страна началникът на беларуския Съвет за сигурност Александър Волфович съобщи в изявление за държавните медии в страната, че " провокации против Беларус, с цел да бъде вкарана във войната " не са изключени.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР