Говорейки пред репортери във Вашингтон, където присъства на срещите на

Говорейки пред репортери във Вашингтон, където присъства на срещите на ...

Британският финансов министър: Обсъждането на втори референдум е много вероятно.


Говорейки пред репортери във Вашингтон, където присъства на срещите на Международния валутен фонд, Филип Хамънд - британският финансов министър, каза в коментарите си, че е много вероятно идеята за втори референдум за Брекзит да бъде внесена в парламента в някакъв момент, но времето за него ще бъде ограничено преди октомври, когато Великобритания трябва да напусне Европейския съюз.


"Това е предложение, което може и е вероятно да бъде поставено в парламента на определен етап", каза Хамънд.

Идеята за нов референдум бе сред няколкото Брекзит алтернативи към сделката на премиера Тереза Мей, която беше поставена за гласуване от депутатите през последния месец, но която не получи мнозинство в парламента.

Хамънд каза, че правителството на Мей се придържа към противопоставянето си на всеки нов референдум.

"Позицията на правителството не се е променила. Правителството се противопоставя на потвърждаващ референдум и затова няма да го подкрепим", каза той.

Много депутати от опозиционната Лейбъристка партия оказват натиск върху своя лидер Джереми Корбин да включи нов референдум в исканията си в преговорите с правителството за намиране на изход от безизходната ситуация в парламента.

Хамънд каза, че очаква правителството и лейбъристите да постигнат споразумение през следващите няколко месеца.

Той каза, че всеки нов референдум вероятно ще отнеме шест месеца за организиране, което означава, че времето ще бъде намалено преди новата дата за отлагане на Брекзит на 31 октомври, която беше договорена от лидерите на ЕС тази седмица.

Източник: bnt.bg