Готви се нова наредба от Столичната община, а тази вечер

...
Готви се нова наредба от Столичната община, а тази вечер
Коментари Харесай

Ще има ли промяна в критериите за прием в яслите и детските градини в София?

Готви се нова разпоредба от Столичната община, а довечера беше проведено обществено разискване на новите оферти. Родителите недоволстваха най-много против дефицита тук-там в градините. В момента 5000 деца чакат за едно място в ясла. Тази година 13 нови детски градини ще бъдат открити в София.

Във всяка група да има две деца с хронични болести по-малко и 1 дете по-малко със специфични просветителни потребности. Увеличават се и точките на критерия за местоживеене. Това са единствено част от измененията, които се оферират в Наредбата.
Тодор Чобанов, зам.-кмет по направление " Култура и обучение " към Следствен отдел към окръжна прокуратура: Съвсем ясно би трябвало да си кажем, че Министерството приготвя един народен инструмент за банкет в детски градини и предучилищни групи, който най-вероятно ще употребява правилото от първи клас за уседналост, т.е. ние сега не вкарваме уседналост, само че вкарваме по-голяма тежест за критерия местоживеене.  Нови правила за банкет в яслите във Варна Нови правила за банкет в яслите във Варна
Нови правила за банкет в детските ясли вкараха във Варна. Целта е да се уеднаквят критериите за банкет в яслите и детските градини. Промените се вършат...

От общината оферират децата в яслените групи да станат от 20 на 23, поради непълната посещаемост в групите. В наредбата се предлага по-голям брой точки за работещи родители и за студенти. Дебат провокира и въпросът къде да бъдат отнесени критериите за брат или сестра, подбудени деца или близнаци - в обществените или в общите.
Антонина Кенова, Инициативен комитет за качествена и новаторска просветителна система: Братята и сестрите на дечица, които към този момент посещават детска градина, останаха отвън класирането. Това беше в действителност единият мотив. Другият мотив за измяната на наредбата е, че в действителност към този момент деца с ЛКК няма да могат да влизат в детските градини, ще бъде само и единствено с ТЕЛК. Саня Конакчиева, Сдружение „ Настоящи и бъдещи майки “: Считаме, че това е дискриминация по отношение на децата на симптом възраст и персонално състояние. Ако бъде призната в този тип, в който е в плана, сигурно ще апелираме.
Всички постъпили оферти за новата разпоредба ще бъдат прегледани на комисия, след което ще се гласоподават от Столичния общински съвет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР