Готви ли се НАТО за война? Алиансът обяви, че чпрез

...
Готви ли се НАТО за война? Алиансът обяви, че чпрез
Коментари Харесай

Готви ли се НАТО за война? Следващата седмица започва най-голямото военно учение от десетилетия

Готви ли се НАТО за война? Алиансът разгласи, че чпрез идната седмица ще стартира най-голямото си военно обучение от десетилетия насам. В него ще вземат участие 90 000 военнослужещи. То има за цел да се ревизира способността на съдружниците в продължение на месеци да вземат участие в спор с толкоз кадърен съперник като Русия.

В  „ Trident Juncture “ вземат участие военни сили от всички държави-членки от НАТО, плюс сътрудниците Финландия и Швеция. То се простира от Северния Атлантик до Балтийско море и започнва в Норвегия на 25 октомври. По проект учението би трябвало да продължи две седмици.

„ Това е значим ден, тъй като Trident Juncture е най-голямото обучение на НАТО след края на Студената война “, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на ученията.

Ученията провокираха рецензии от страна на Москва на фона на непрекъснатото напрежение сред НАТО и Русия

Москва която окупира Крим през 2014 година и от две години води война в Украйна, само че упреква алианса в провокативно държание наоколо до границите си.

Друг източник на различия е това, ракета, която нарушава основен американско-руски контракт за нуклеарните оръжия. Потенциално тя може да бъде употребена за ориентиране към членове на алианса в Европа.

„ Учението „ е ярка проява на нашите качества и решимостта ни да работим дружно “, сподели Столтенберг.

Без да загатва поименно Русия, той съобщи, че „ средата за сигурност в Европа доста се е влошила “ през последните години

По думите му НАТО е дала отговор с най-голямото адаптиране на груповата ни защита от края на Студената война насам.

„ Trident Juncture показва това адаптиране. То ще включва към 65 кораба, 250 самолета, 10 000 транспортни средства и 90 000 души личен състав “, сподели Столтенберг за учението, което ще протече в две етапи. „ То е амбициозно и изискващо. “

Учението в действителни условия ще се организира от 25 октомври до 7 ноември, а командно-щабното обучение ще го последва сред 14 и 23 ноември.

Москва нееднократно е заявявала, че преглежда разширението на НАТО с някогашните страни от Варшавския контракт и балтийските страни след разпадането на Съветския съюз през 1991 година като провокация.

Русия и НАТО нееднократно са се упреквали взаимно в нападателни дейности през последните години

Въпреки че подлага на критика ученията на НАТО, Русия одобри поканата да изпрати наблюдаващи в Норвегия. Ход, който Столтенберг приветства в името на прозрачността.

„ Стига да се държат професионално и да заобикалят рискови обстановки и държание, не мисля, че това е някакъв проблем, че следят учението “, сподели шефът на НАТО.

Описвайки учението, генералният секретар съобщи, че личният състав ще бъде разграничен на „ южни сили “ и „ северни сили “. Те  „ ще се редуват в ролята на мним агресор и бранителите на НАТО.

„ Учението ще ревизира готовността ни да възстановим суверенитета на съдружник – в тази ситуация Норвегия – след акт на въоръжена експанзия. Този сюжет е мним, само че уроците, които ще извлечем, ще бъдат действителни “, сподели Столтенберг.

Източник: БГНЕС

Още вести четете в категорията Свят 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР