Готвеният за уволнение изпълнителен директор на „Българския спортен тотализатор“ (БСТ)

...
Готвеният за уволнение изпълнителен директор на „Българския спортен тотализатор“ (БСТ)
Коментари Харесай

Готвеният за уволнение шеф на тотото отчете рекордни приходи от монопола

Готвеният за уволняване изпълнителен шеф на „ Българския състезателен тотализатор “ (БСТ) Любомир Петров отбрани въвеждането на държавен монопол върху лотарийните игри при започване на 2020 година Той регистрира рекордни доходи на тотализатора с помощта на мярката и разгласи, че в случай че се възвърне активността на частните лотарии, тези резултати ще спаднат на половина. " Над 80% от лотариите в Европа са държавни ", сподели Петров. Спортният министър Радостин Василев към този момент разгласи, че ще прави разбор на резултата от държавния монопол върху лотариите.

" Никога БСТ не е генерирал толкоз пари към страната, както през 2021 година - това са общо 84.5 милиона лв.. Това е съвсем цялата прехрана на Министерството на младежта и спорта ", съобщи Любомир Петров. Той загатна, че има вид още веднъж да бъдат легализирани частни лотарийни игри. " За това се говореше обществено още предходната година. Ако това стане, приходите на тотализатора ще паднат на половина ", посочи шефът.

Той регистрира чиста облага на тотализатора за 2021 година в размер на 53 млн. лева – това е сумата след всички разноски (преводите към спортното министерство, налози, заплати и др.). За 2020 година облагата е 38.5 млн. лева, сподели Петров. По думите му резултатите могат и да са по-добри, в случай че страната облекчи продажбите на лотарийни билети в магазини и други обекти, както в предишното практикуваха частните
лотарии.

При всички положения обаче въпросните приходи са доста надалеч от тези на частните
лотарии в предишното, които генерираха стотици милиони и даже милиарди левове оборот на година.

" Да, тотализаторът е монополист на лотарийните игри, само че законът малко ни лимитира в разпространяването, ние можем да популяризирам единствено в нашите тото пунктове, не можем да продаваме на каса. Ако страната има интерес, ние можем да вдигнем няколко пъти оборота, надлежно няколко пъти отчисленията и налозите, тъй че безусловно да можем да финансираме напълно спорта, да има напълно пари за федерациите, за зали, за физкултурни салони и така нататък Това е въпрос на политическа воля, ние можем да го организираме ", добави Петров.

Той даде изключителна конференция часове преди предстоящото му уволняване от министъра на спорта Радостин Василев (ИТН). В края на предходната седмица на ексклузивен брифинг Василев разгласи, че ще уволни съвсем цялото си министерство, както и цялото управление на тотализатора поради неприятни финансови резултати и нередности.

Любомир Петров, който е някогашен кадър на " Информационно обслужване ", бе назначен да усъвършенства финансовите резултати на тотализатора по самодейност на някогашния финансов министър Владислав Горанов. В началото на 2020 година Горанов вкара и двама специалисти от Министерството на финансите в управата на тотото със същата цел.

Рокадите се случиха, откакто ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ закриха бизнеса на хазартния необут Васил Божков и национализираха лотарийните игри. Оттогава насам някогашните компании на предприемача водят каузи с страната за възобновяване на лицензите си. Интерес към лотарийните игри демонстрират и други играчи, някои от тях от чужбина.

Любомир Петров разгласи, че няма да подаде оставка, само че в случай че бъде уволнен, няма да апелира заповедта на спортния министър, тъй като това е " политическо решение ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР