Готвенето може да е пътят към нечие сърце, но може

...
Готвенето може да е пътят към нечие сърце, но може
Коментари Харесай

Кои са скритите опасности в кухнята

Готвенето може да е пътят към нечие сърце, само че може да е и пътят към болничното заведение. Броят на случаите с ножове, вряща вода и фритюрници е в действителност впечатляващ. Повече от 67 000 деца са ранени в кухнята всяка година в Обединеното кралство, съгласно Кралското сдружение за попречване на злополуки, и това не включва тези възрастни, които вземат решение да изпържат цяло пиле или да прокарат ножа за франзела през пръста си.

Някои от заплахите, дебнещи в кухнята, са по-коварни, в сравнение с допускате – има един източник на замърсяване на въздуха в пространствата, който евентуално употребявате всеки ден и в никакъв случай не сте подозирали, написа Би Би Си (BBC).И въпреки всичко изминахме дълъг път през предишния век, с цел да създадем кухнята по-малко гибелен капан.

След Втората международна война взривът на потребителските артикули и материали значи, че домът става запалителен по всевъзможни вълнуващи нови способи. Найлон и други синтетични тъкани са употребявани от домакини и деца заелегантни, развяващи се костюми, а ръкав против газовия котлон може освен да се възпламени, само че и да се разтопи, покривайки кожата с капчици разтопена пластмаса, които предизвикват ужасяващи изгаряния.

Кампания с плакати от 1946 година на Кралското сдружение за попречване на злополуки прикани жителите да употребяват компактно прилепнали облекла и да слагат пазачи над огъня, с цел да не загинат децата им като тези на плаката, облечени в пламъци. Законодателството вкара материали, забавящи горенето в доста домашни мебели, макар че в последно време осъзнахме, че те са донесли други рискове: те са ендокринни разрушители, които пречат на хормоните.

Понякога заплахата в кухнята идва от джаджите, предопределени да бъдат по-безопасни от тези, които са заменили. Електрическите кани за вода са изключително подигравателен образец. Дори още през 20-те години на предишния век те са имали автоматизирано изключване, предопределено да ги предпазят от шупване на изсъхнало, а някои даже са имали тапи, които изскачат, когато се доближи вярната температура. Въпреки товатапите елементарно могат да паднат в цялостна мивка с вода, в случай че чайникът е на дъската за оттичане (смърт за всеки, който мие чиниите, за съжаление) и в случай че защитният механизъм затрудни повторното слагане на изскочилата запушалка, хората пъхали ножове и други железни предмети в опит да я отстранен.


Ранните кани за вода не са били толкоз безвредни, колкото тези, които използваме през днешния ден

Патологът Ф. Е. Кампс написа през 1956 година за един случай, включващ стара жена: „ Мислейки си, че има " нещо заседнало ", тя взе щепсела с едната си ръка, като по този метод се заземи със заземителната защитна железна лента върху него, а с другата ръка сложи железна отвертка в позитивния извод, който към момента беше обвързван към 25 ампера зареждане, което седи включено... Тя ненапълно естествено получи цялостния заряд с съдбовни резултати. “

През 60-те години British Medical Journal отбелязва, че това към момента е необикновен проблем за по-възрастните дами. За благополучие, модерните електрически чайници употребяват друг тип защитен комутатор, задействан от пара и без риск от токов удар.

Но имаме изненадваща заплаха, която към момента витае в кухните ни, за която множеството от нас в никакъв случай не са се замисляли, защото не е обилна или трагична по своите резултати. Все повече доказателства сочат, че газовите печки, даже когато са изключени, изпускат метан, а когато са включени, създават въглероден диоксид и азотни оксиди. Всъщност, едно изследване на Станфордския университет откри, че макар че е малко спрямо това, което идва от индустрията и селското стопанство, задоволително метан изтича от печките, с цел да способства доста за парниковите газове в атмосферата.


Все повече доказателства сочат, че газовите печки, даже когато са изключени, изпускат метан

Междувременно азотните оксиди, създадени при изгарянето на газа, са свързани с респираторни проблеми и сърдечно-съдови болести. Само за няколко минути готвене на газова печка без включен аспиратор, равнищата в кухнята надвишават националните стандарти на Съединени американски щати, съгласно изследването на Станфорд, което бе оповестено през януари 2022 година Както отбелязва Ребека Лебер в своето отразяване на това изследване за Vox, друго изследване открива, че децата в домове с газови печки, вместо електрически, са с 42% по-склонни да развиятастма.


Използване на абсорбатор е целесъобразно, защото газовите печки изпускат нездравословни изпарения

Това не значи, че електрическите печки са без опасности. Според проучване на Националната асоциация за противопожарна отбрана процентът на пожари при готвене е 2.5 пъти по-висок в семействата с електрически печки.

Подобно на доста рискове в дома, както минали, по този начин и сегашни, газовата печка има мощен PR екип. Лебер отбелязва, че този източник на замърсяване може да бъде сменен с електрически или индукционен котлон с релативно малко проблеми, само че в Съединените щати промишлеността за природен газ работи, с цел да избегне " изселването " на потребителите, като стига до такава степен, че наема инфлуенсъри, с цел да популяризира изгодите от готвенето на газ. Те също по този начин лобират против общините, които не разрешават нови газови връзки и минават към по-чиста инфраструктура.

Може би след 20 години ще погледнем обратно и ще поклатим глави за заплахите, които неумишлено сме крили. Но научната картина най-малко става все по-ясна: новата ви печка евентуално би трябвало да е електрическа или индукционна. А в това време не забравяйте да включите абсорбатора си.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР