Готвенето без глутен може да бъде доста голямо предизвикателство. Когато

...
Готвенето без глутен може да бъде доста голямо предизвикателство. Когато
Коментари Харесай

Как да готвим без глутен: Основни съвети и 5 насоки

Готвенето без глутен може да бъде много огромно предизвикателство. Когато обаче проблем като целиакия е диагностициран, това е единственото решение. 

Преди да стартираме, би трябвало да отбележим, че с цел да се стигне до решение да премахнете глутена от диетата, е целесъобразно да имате професионална диагноза. През последните години стана съвременно да се лимитира хранителният детайл без доказана патология, което може да бъде контрапродуктивно. 

Кои са храните, които съдържат глутен?

Ако обичате да готвите за приятелите и фамилията си, допустимо е някой, който познавате, да има целиакия или сензитивност към глутен. Поради тази причина си коства да знаете кои храни съдържат тази белтъчна примес, тъй че да сте наясно със съставките, които можете да употребявате.
    Зърнени култури:  Пшеница, ечемик и ръж. Много е значимо тези три да са ясни, защото те са храните, от които идва глутенът.    Панирани храни:  Много постоянно срещана техника за паниране е храната да се покрие с пшенично брашно. Ако страдате от целиакия, е доста значимо да попитате по какъв начин са панирани ястията, които желаете да закупите, да вземем за пример в ресторант.     Някои млечни артикули:  Внимавайте с киселите млека, които съдържат малц, както и тези, които включват зърнени храни, съдържащи глутен.    Сосове:  Сосовете нормално съдържат пшенично брашно, тъй че е значимо да четете етикетите. Соевият сос и бешамел също нормално съдържат ечемик или пшеница.    Сладкиши: Всичко, което се подготвя с пшенично брашно, има глутен, тъй че самун, торти, бисквити и всевъзможни други сходни артикули не би трябвало да се употребяват от хора с целиакия.    Напитки: Бирата се прави от малц, тъй че има глутен.     Паста: Макароните, спагетите, талиателите и всички останали съдържат глутен.    Готови артикули: чипсове, десерти, млечни шейкове, кремове, пастети, инстантни кафета, салами и сладкиши могат да съдържат глутен.
Вижте нашия справочник за готвене без глутен в тази изложба:

 

Не забравяйте, че глутенът не би трябвало да се лимитира от диетата, в случай че експерт категорично не го е предложил. Ако потреблението на хранителното вещество се заобикаля без проблеми с храносмилането, допустимо е с течение на времето тялото да загуби способността си да го метаболизира.

Днес единственото лекуване на целиакия и сензитивност към глутен е прецизна безглутенова диета за цялостен живот, като се заобикалят доброволни провинения.

Когато болният от целиакия употребява даже най-малкото количество глутен, в тялото му настава реакция, която кара имунната система да работи посредством увреждане на чревните власинки и в дълготраен проект следствията могат да бъдат съществени. 

Ето за какво е значимо вкъщи да направляваме на 100% риска от кръстосано замърсяване: от подреждането на храните и продуктите в шкафовете и рафтовете, до процеса на готвене със и без глутен в една и съща кухня и даже потреблението на избрани уреди.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР