Готварската книга на Алис Урбах е бестселър в Австрия през

...
Готварската книга на Алис Урбах е бестселър в Австрия през
Коментари Харесай

Как нацистите откраднаха книгата на баба ми


Готварската книга на Алис Урбах е бестселър в Австрия през 30-те години. След като бяга от нацистите обаче, те я преиздават под друго име.

Книгата на Алис Урбах " Така готви Виена " се е радвала на изключителна известност в Австрия през 30-те години.

Палачинки, щрудел с точени кори, бухти - готварската книга на Алис Урбах, озаглавена " Така готви Виена ", предложила над 500 страници с предписания за типични локални ястия и десерти. През 30-те години на предишния век съвсем всяко домакинство в Австрия разполагало с този бестселър. Но славата му остава мимолетна.

Историята на Алис Урбах
Редакцията предлага
Алис Урбах се ражда през 1886-а във Виена в фамилията на австрийски евреи. Още от дребна стартира да се интересува от кулинария. Омъжва се за доктор, само че осем години след сватбата брачният партньор ѝ умира, а Алис остава вдовица с две дребни деца. За да си обезпечи издръжка, тя основава учебно заведение по готварство, изнася лекции за модерната виенска кухня, озаглавени “Бърза кухня за работещата жена “, провежда изложения по кулинарно изкуство, основава във Виена първата работа за доставки на топла храна по домовете.

Внучката на Алис Урбах, Карина, споделя в своя книга историята на своята баба и я разказва като занимателна жена с пухкава фигура, която била талантлива с възприятие за комизъм, а по темперамент била великодушна и великодушна. Пълното заглавие носи името: " Книгата на Алис. Как нацистите откраднаха готварските предписания на моята баба ".

На 12 март 1938 немският Вермахт навлиза в Австрия. След " Аншлуса " Алис е принудена да бяга от Австрия. Тя взима със себе си и готварската си книга. Първоначално отпътува за Англия, където работи като готвачка и поддържа един подслон за еврейски сирачета, избавени от нацистка Германия. След края на войната 60-годишната тогава Алис отпътува за Съединени американски щати, където към този момент се намирали двамата ѝ сина.

След като бяга от Австрия в Англия Алис Урбах (вляво) стартира да оказва помощ на сирачета там.

И в Щатите Алис бързо демонстрира своя характер и старание. Постепенно става същински фамозна и готви в телевизионни излъчвания чак до 90-тата си година. Наричали я " най-възрастната готвачка на Америка ". Тя омайвала публиката с австрийските си предписания и чаровния си акцент.

" Аризирането " на книгата на Алис Урбах

Едно огромно нейно предпочитание обаче по този начин и си остава неизпълнено чак до гибелта ѝ през 1983 година - да си върне авторските права над личната готварска книга. При едно посещаване в книжарница тя видяла книгата си с предписания от Виена, издадена под непознато име, въпреки целият текст и всички вътрешни фотоси да не се различавали от тези в нейната творба. Оказало се, че нацистите в това време са " аризирали " книгата на Алис, издавайки я под името на някой си Рудолф Рьош през 1939-а - единствено година откакто оригиналът за пръв път се появява от щемпел.

Практиката да се " аризират " книги от еврейски създатели е била необятно публикувана по времето на Третия райх. Алис надалеч не е единствената жертва, наранена от сходна кражба на интелектуална благосъстоятелност. Много от тези случаи обаче по този начин и си остават незнайни. Един от познатите случаи е бестселърът на Лудвиг Райнерс " Стилно изкуство ", който в действителност е откраднат от еврейския създател Едуард Енгелс.

Доктор Карина Урбах споделя историята на своята баба.

" Факт е, че методът да се " аризират " книги е бил изключително постоянно употребен от научните издателства по времето на Райха ", споделя внучката на Алис - Карина Урбах. Книгата на баба ѝ съдържала единствено нов увод, а всичко останало било съвсем идентично с оригинала, в това число и фотосите.

" Това показва цялото безумство на расовата доктрина. По това време нацистите са твърдели, че книгите от еврейски създатели са малоценни, въпреки издателствата да са препечатвали таман техните писания “, споделя Карина Урбах.

Наскоро тя получила добра вест от издателството. То ѝ съобщило, че е готово да предложи книгата на Алис в електронен вид. Така 85 години след първото издание на книгата, Алис Урбах ще бъде оправдана и ще си върне авторските права.

Карина Урбах: " Книгата на Алис. Как нацистите откраднаха готварските предписания на моята баба ". Karina Urbach: Propyläen Verlag, 2020.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР