Гоце Делчев. Здравеопазване, национална сигурност, образование и социална политика са

...
Гоце Делчев. Здравеопазване, национална сигурност, образование и социална политика са
Коментари Харесай

Проф. Михайлов в Гоце Делчев: Когато икономическият интерес навлезе в здравеопазването, накърнява интересите на пациента

Гоце Делчев. „ Здравеопазване, национална сигурност, обучение и обществена политика са основите на всяко едно общество. В България те са в отчайващо неприятно положение. По данни на социологически изследвания - българинът слага преди всичко казуса със здравето “. Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Георги Михайлов на среща с жителите на Гоце Делчев за „ Визия за България “, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание на Българска социалистическа партия . По думите му в България има над 2 млн. души, които живеят в труднодостъпни райони, което прави и оказването на незабавна здравна помощ също затруднено и за тях не се прави нищо. Проф. Михайлов посочи, че 20 години ръководещите са насочвали парите на хората за здраве към едни избрани ръце. „ Болниците не би трябвало да са търговски сдружения, единствено за облага. Навлезе ли икономическият интерес в опазването на здравето, той накърнява интереса на пациентите. Затова нашата съществена теза е- да се приключи съществуването на държавни и общински лечебни заведения като търговски сдружения, а те да бъдат регистрирани като лечебни заведения и като такива да получават държавни средства “, акцентира депутатът. По думите му Визията залага на систематизиране на публичните средства за опазване на здравето на районен принцип. Той сподели, че Българска социалистическа партия в опазването на здравето и в другите сфери от Визията си не предлага партийна стратегия, а полемика, в която да се откри едно общо решение на проблемите на България, тъй че всички да живеем по-добре.
„ Държавата не обезпечава сигурността на всички свои жители. Тенденцията за повишаване на престъпността в последните години се оказа устойчива “, съобщи депутатът от ПГ на левицата Иван Иванов . Той акцентира, че даже и основният прокурор е признал това, макар докладите на Министерство на вътрешните работи. „ Имаме потребност от цялостна смяна на модела на работа на системата на Министерство на вътрешните работи, основана от Цветанов-Бъчварова-Радев. Ако и идващият вътрешен министър продължава по този начин, ще се стигне до банкрут на министерството “, разяснява той. Според него заради протичащите се политически безобразия би трябвало да се създадат промени в Министерство на вътрешните работи, само че не от външна частна компания както желаят ръководещите, а от самите чиновници и експерти в системата. „ Средствата, които се харчат в системата на сигурността би трябвало да бъдат ориентирани към действително извършващи службата, които рискуват живота си и за възстановяване на материалната база.
„ Демографската злополука в България се дължи на няколко фактора – младежите напущат България, висока е смъртността в страната, ниска е продължителността на живота. Решението на този проблем минава през стопанската система – имат ли хората работа, развива ли се стопанската система, имат вяра ли в страната, младежите ще останат тук и ще раждат деца, и ще има пари за главните, значими за обществото сфери “, съобщи националният представител Георги Гьоков . Той изясни, че сега ръководещите вземат решение един сериозен проблем на стопанската система – неналичието на работна ръка- с улеснение на вноса на фрагменти. Според него решението на този проблем е напълно друго – да не се позволява да има младежи без обучение и квалификация; да се възвърне междинното обучение, да се усъвършенства образованието на възрастните, да се отговори на процеса за цифровизация на труда.
„ Държавата би трябвало да се върне в стопанската система – ограничение на приватизационните и концесионните покупко-продажби, държавните предприятия да влязат в пазарната стопанска система и да са конкурентоспособни “, съобщи депутатът Богдан Боцев . Той изясни, че в своята Визия левицата предлага като мярка за регионите- въвеждане на индустриалните зони във всеки от тях съгласно спецификата им.
Присъстващите на траялата близо 3 часа полемика жители сложиха пред представителите на левицата проблеми, свързани с неналичието на работна ръка, демографската рецесия, ниските приходи на хората, закриване на СПИ-тата, ескалацията на битовата престъпност и задържането на младите квалифицирани лекари в България.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР