Гоце Делчев се е определял като българин и това е

...
Гоце Делчев се е определял като българин и това е
Коментари Харесай

Северномакедонският президент: Гоце Делчев е българин, но се е борил за Македония

Гоце Делчев се е определял като българин и това е неоспорим исторически факт. Това споделя македонският президент Стево Пендаровски в изявление, което ще бъде излъчено довечера по локална телевизия, твърди БГНЕС.
" Има два неоспорими исторически обстоятелството и това би трябвало да бъде като компромисен вид за личността и делото на огромния бунтовник, който сътвори напрежение в връзките сред Скопие и София и който заплашва да сътвори още веднъж нови несъгласия сред двете страни ", декларира Пендаровски
В изявлението пред телевизия " Алсат ", той съобщи, че исторически безспорен е фактът, че Гоце Делчев се е определял като българин. Според Пендаровски, в това време няма нито един исторически факт, че се е борел за Велика България или Санстефанска България.
" Гоце Делчев се е борел за автономност на Македония, за самостоятелна страна, та даже в края на живота си прави наследство неговите кости да почиват в самостоятелна македонска страна. С една дума както споделят някои политици: истината и единствено истината - по този начин да бъде. Безспорна историческа истина е, че той се е определял като българин. Безспорна историческа истина е фактът, че се е борел за македонска страна . Ето я формулировката, дайте да я подпишем и да не сътворяваме проблеми там, където не би трябвало да има. Ние като страна не може да преглътнем тезата, че през 1944 година сме се събудили една заран като македонци. Дайте оттук насетне да беседваме, тъй като този политически метод няма да ни докара до на никое място ", е позицията на Пендаровски.
С България подписахме Договор за другарство, а не за проблеми и престрелки. Постигнахме договореност за общите моменти от предишното, които би трябвало да ни сплотяват, а не да ни разделят, сподели и северномакедонският министър председател Зоран Заев.
Припомняме, че следващият пик съответно по абсурда " Гоце Делчев " потегли, откакто министърът на защитата Красимир Каракачанов обществено разгласи, че не му харесва какво се случва с прегледа на историята и че Скопие може да съжалява, тъй като България е подготвена да си промени позицията за европейската и натовската интеграция на Северна Македония. Външният ни министър Екатерина Захариева добави, че в случай че до края на годината " историческата " комисия не проработи, то България ще приключи присъединяване. От северномакедонска страна опонираха по-гласовито единствено учени, а политиците не заеха твърда позиция.
Интересен аспект във връзка с историческите извори даде проф. Кирил Топалов, който също е член на комисията по историческите въпроси. " Когато дискутирахме историята на България и на Северна Македония, изпаднахме в разногласия по отношение на Гоце Делчев. Помолихме сътрудниците да цитират изворите, от които черпят историята си - те не можаха. Оказа се, че македонците не познават историческите си извори ", сподели той в изявление за bTV.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР