Готовността за зимно поддържане на пътищата беше обсъдена на заседания

...
Готовността за зимно поддържане на пътищата беше обсъдена на заседания
Коментари Харесай

300 машини ще чистят снега в Северозапада

Готовността за зимно поддържане на пътищата беше разисквана на съвещания в регионалните администрации в Северозапада при започване на месеца. Институциите - пожарната работа, незабавна помощ и други регистрират, че имат подготвеност да реагират при усложнена зимна конюнктура.
Община Видин е подготвена за зимата. Градските улици ще се чистят с 4 самосвала, оборудвани с дъски и 3 пясъкоразпръсквача и 3 фадроми. Преди 15 дни е изработен обзор на машините, с които ще се чисти град Видин. В момента се подписват договорите с всички останали компании, които са покрили условията на публичната поръчка да се почистват селата и четвъркокласната пътна мрежа, сподели в петък заместител кметът Цветан Асенов.
В община Монтана два сектора са по-тежки през зимата.
"Това е правата от Вирове до Габровница и има един триъгълник сред селата Клисурица, Славотин и Долна рикса, в които се образуват навеища. Когато температурите паднат и в случай че има снежна завивка, там е най-тежко и се постанова най-бързо да реагираме ", сподели кметът Златко Живков.
Последните години община Монтана обновява комуналната техника, с която чисти общинското дружество. При сериозни обстановки са подготвени да наемат и външна помощ.
"Една част от общините са подготвени с договорите, които са подписали за зимно поддържане, другата част от общините на територията на област Монтана следва бързо да подпишат в идващите една-две седмици новите контракти ", разяснява регионалният шеф на Монтана Росен Белчев.
От Агенция "Пътна инфраструктура " също са безапелационни, че имат подготвеност за зимното поддържане.
Зимното поддържане на общо 1 869,681 км от републиканската пътна мрежа в Северозападен регион се обезпечава от ДЗЗД "ПМВ 2014 ", което дава отговор за областите Видин и Монтана и съдружие "ПИМ –Т " за област Враца. Агенция "Пътна инфраструктура " е изпълнила нужните дейности за удължение на периода на договорите с пътноподдържащите компании в северозападните области до привършване на публичните поръчки за избор на реализатори за идващите 5 години.
Поддържането на 613,228 км републикански пътища в област Видин през зимата ще се обезпечава от 71 снегопочистващи машини, в област Враца 120 машини ще поддържат 630,560 км, а в област Монтана 109 машини са обезпечени за 625, 893 км пътна мрежа. При инспекция на опорните пунктове, осъществена на 29-30 октомври тази година Агенция "Пътна инфраструктура " откри, че техниката, планувана за зимно поддържане, е в редовност и пътноподдържащите компании са подготвени да реагират незабавно и да обработят настилките, с цел да се обезпечи безвредното пътешестване на водачите. Областните пътни ръководства наблюдават метеорологичните прогнози за района и ще подхващат нужните стъпки за обработка на настилките в секторите, където има предпоставки за замръзване и хлъзгавост, както и при снеговалеж. Пътноподдържащите компании разполагат с нужните количества сол, пясък и химически субстанции за обработка на настилките, като доставките на материали продължава.
Областните пътни ръководства имат подготвеност да слагат краткотрайни снегозащитни уреди в секторите с предпоставки от снегонавявания. Такива има в региона на Горна Вереница и Белотинци - Смоляновци на път I-1, край Липен на второкласния път II-11, по пътя през прохода "Петрохан " и други
АПИ моли всички водачи да приготвят колите си за придвижване при зимни условия, да не чакат първите минусови температури, и да наблюдават за положителното техническо положение на транспортното средство. "

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР