Готовността на работодателите да предоставят коледни бонуси се запазва на

...
Готовността на работодателите да предоставят коледни бонуси се запазва на
Коментари Харесай

88% от работодателите ще раздават коледни бонуси

Готовността на работодателите да дават коледни бонуси се резервира на равнището от миналата година.

През 2018 година 87% от участвалите в анкетата са заявили желание да зарадват чиновниците си за Коледа, а през 2019 година техният % е 88. От тях през 2019 година максимален е делът (73%) на тези, които плануват финансов тласък. 16% от работодателите ще подтикват чиновниците си посредством фирмени дарове, 10% - с ваучери за храна/напитки, а 1% - с ваучери за отмора. Това демонстрират данните от анкетно изследване, направено от Българската стопанска камара, в интервала 10 ноември - 10 декември 2019 година, в което се включиха 792-ма работодатели.

"Спрямо предходните години през 2019 година работодателите са по-щедри по повод размера на финансовото стимулиране. От предпочелите финансовия тласък преобладаващата част (44%) плануват той да е в размер до 20% от чистото месечно заплащане на служащите, а всеки пети шеф (20%) плануват
бонус в размер до 50% от работните заплати. 5% от работодателите са решили да отделят бонуси в размер до 75% от възнаграждението на служащите, а 13% ще дадат до една заплата бонус. 6% от интервюираните работодатели имат намерение да дадат бонуси, по-големи от една месечна работна заплата ", разяснява пред Би Ти Ви Томчо Томов, началник на Националния център за оценка на компетенциите при БСК.

Добрите финансови резултати на компанията са основен мотив за работодателите да подтикват своите служащи. 55% от интервюираните дават отговор точно по този метод на въпроса „ При какви условия бихте дали коледни
бонуси? “. 39% са на мнение, че бонуси би трябвало да се дават след деликатна преценка на приноса на всеки служащ, а 18% биха зарадвали служащите си без значение от финансовите резултати на компанията. 6% от интервюираните настояват, че при никакви условия не биха дали коледни бонуси.

Най-честият претекст за разпределяне на коледни
бонуси (за 66% от анкетираните) е да бъдат поощрени положителните чиновници, а 25% виждат в това опция за сближение на екипа. Всеки четвърти шеф (38%) възнамерява бонуси, с цел да съблюдава традициите на компанията, а 22% одобряват този жест към чиновниците като форма за подобряване/съхраняване на фирмения имидж. 6% от работодателите не утвърждават даването на коледни бонуси, а едвам 2% го вършат за понижаване на облагаемата облага.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР