Готови сме да сглобим прототипа на българската ваксина и да

...
Готови сме да сглобим прототипа на българската ваксина и да
Коментари Харесай

Доц. Чорбанов: Готови сме да сглобим прототипа на българската ваксина COVID-19

Готови сме да сглобим прототипа на българската ваксина и да стартираме тестването ѝ върху пробни животни до 3-4 месеца, а следващата година по това време да стартираме клиничното ѝ тестване върху хора и това е годно за цяла Европа. За да се случи това обаче първо е належащо да дойдат нужните ни съставни елементи. Това може да отнеме от два-три месеца до година, защото доставката им е затруднена. Това се дължи на нуждата у нас да се организират публични поръчки, което считам, че в областта на науката би трябвало да отпадне, тъй като ненужно усложнява и забавя работата на учените. Естествено, това не би трябвало да е за сметка на ефикасния надзор.

Това сподели в изявление за БГНЕС доцент Андрей Чорбанов, който е началник на департамент „ Имунология “ в Института по микробиология на Българска академия на науките, където се създава ваксина против ковид.

„ В международен проект конкуренцията е сериозна, само че това се отнася за всички тематики, по които се работи. Работят десетки екипи. Всички са в разнообразни стадии, тъй като тези, които започнаха по-рано нямаше по какъв начин да избегнат неточности, които нямаше по какъв начин да знаят, тъй като още не бяха постъпили толкоз доста сведения и не бяха осъществени научни опити от другите групи, които са главната база въз оснонова, на която да се направи имунизацията. Някои започнаха да конструират ваксини още през февруари и сега споделят, че имат прототипи, само че те нямаше по какъв начин да избегнат доста от грешките и доста от методите ще бъдат неправилни “, разяснява доцент Чорбанов и добави, че те се дължат на обстоятелството, че в следствие е станало ясно, че вирусът може да влияе на имунната система по няколко метода.

„ Единият от тях е положителен за организма. Имунната система го дезактивира – намира клетките, които са инфектирани и ги унищожава. Но има и втори механизъм, при който имунната система реагира по един доста плевел метод и хората умират от реакцията на имунната система – така наречен цитокинова стихия, само че в действителност това е свръх бурна реакция на имунната система против вируса “, изясни ученият.

Той е безапелационен, че до момента в никакъв случай не е разработвана ваксина за няколко месеца и това няма да се случи и в този момент, макар големият прогрес на технологиите, тъй като има стадии в създаването, които не могат да бъдат съкратени и не могат да бъдат заобиколени като да вземем за пример тестванията, които би трябвало да се проведат върху животни, а по-късно и върху хора.

„ В науката се има вяра единствено на обективните доказателства, а не на декларациите на учени, които остават пожелателни. Ефективна ваксина тази година няма да има “, безапелационен е имунологът.

Доц. Андрей Чорбанов изясни, че имунизациите би трябвало да бъдат безусловно безвредни и акцентира, че в новите поколения ваксини не се съдържа генетичен материал от вируси или бактерии.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР