Готови сме да сглобим прототипа на българската ваксина и да

...
Готови сме да сглобим прототипа на българската ваксина и да
Коментари Харесай

Доц. Чорбанов: Готови сме да сглобим прототипа на българската ваксина срещу коронавируса

 Готови сме да сглобим прототипа на българската ваксина и да стартираме тестването ѝ върху пробни животни до 3-4 месеца, а следващата година по това време да стартираме клиничното ѝ тестване върху хора и това е годно за цяла Европа. За да се случи това обаче, първо е належащо да дойдат нужните ни съставни елементи. Това може да отнеме от два-три месеца до година, защото доставката им е затруднена. Това се дължи на нуждата у нас да се организират публични поръчки, което считам, че в областта на науката би трябвало да отпадне, тъй като ненужно усложнява и забавя работата на учените. Естествено, това не би трябвало да е за сметка на ефикасния надзор.

Това сподели в изявление за БГНЕС доцент Андрей Чорбанов, който е началник на департамент " Имунология “ в Института по микробиология на Българска академия на науките, където се създава ваксина против ковид.

" В международен проект конкуренцията е сериозна, само че това се отнася за всички тематики, по които се работи. Работят десетки екипи. Всички са в разнообразни стадии, тъй като тези, които започнаха по-рано нямаше по какъв начин да избегнат неточности, които нямаше по какъв начин да знаят, тъй като още не бяха постъпили толкоз доста сведения и не бяха осъществени научни опити от другите групи, които са главната база въз оснонова, на която да се направи имунизацията. Някои започнаха да конструират ваксини още през февруари и сега споделят, че имат прототипи, само че те нямаше по какъв начин да избегнат доста от грешките и доста от методите ще бъдат неправилни “, разяснява доцент Чорбанов и добави, че те се дължат на обстоятелството, че в следствие е станало ясно, че вирусът може да влияе на имунната система по няколко метода.

" Единият от тях е положителен за организма. Имунната система го дезактивира – намира клетките, които са инфектирани и ги унищожава. Но има и втори механизъм, при който имунната система реагира по един доста плевел метод и хората умират от реакцията на имунната система – така наречен цитокинова стихия, само че в действителност това е свръх бурна реакция на имунната система против вируса “, изясни ученият.

Той е безапелационен, че до момента в никакъв случай не е разработвана ваксина за няколко месеца и това няма да се случи и в този момент, макар големият прогрес на технологиите, тъй като има стадии в създаването, които не могат да бъдат съкратени и не могат да бъдат заобиколени като да вземем за пример тестванията, които би трябвало да се проведат върху животни, а по-късно и върху хора.

" В науката се има вяра единствено на обективните доказателства, а не на декларациите на учени, които остават пожелателни. Ефективна ваксина тази година няма да има “, безапелационен е имунологът.

Доц. Андрей Чорбанов изясни, че имунизациите би трябвало да бъдат безусловно безвредни, и акцентира, че в новите поколения ваксини не се съдържа генетичен материал от вируси или бактерии.

" Първите ваксини от началото на 20 в. фактически са съдържали омаломощени варианти, само че те постоянно крият риск още веднъж да се реактивират и да станат рискови. От последните години единствено една ваксина остана такава главно, това е БЦЖ имунизацията. Тя съставлява отпаднал вариант, само че това не е вариантът, който провокира туберкулоза, това е ваксинален вариант, който няма тази дарба, само че има съвсем същите качества на рисковия вариант. Доскоро такава ваксина беше и тази против полиомелит. Новите ваксини не съставляват жив организъм, те съставляват единствено негови съставни елементи, които съставляват интерес за имунната система, с цел да реагира против тях “, изясни доцентът разликата сред старите и новите ваксини.

Попитан до каква степен е стигнал българският екип с създаването на имунизацията, ръководителят уточни, че те към този момент са минали първите два стадия, които включват направата на концептуалната разработка и биоформатичния метод, посредством който се намират тези сектори от вируса, които могат да бъдат обект на имунния отговор на българското население.

" Една ваксина би трябвало да бъде тествана на най-различни етноси и групи. Ваксината, която е за Европа, може да бъде друга от тази за Китай или друга от тази за Америка. Идеята е тези сектори да бъдат взаимно заменяеми и просто да се постави подобаващият. Ние търсим такива сектори, които се припокриват с първия вирус, който аргументи епидемията - SARS 1. Приликата сред двата вируса SARS-CoV-1 и SARS-CoV-2 е доста огромна и, правейки такава ваксина, която да разпознава и първия, ние таим вярата, че това ще бъде универсална за всички коронавируси, тъй като това са сектори, които остават непроменени във времето, не мотира вируса в тази тенденция и тези цели ще останат постоянни в месеците напред. Това може да стане и за SARS-CoV-3 “, разкри още елементи по тематиката Чорбанов.

От думите му излиза наяве, че най-бавният стадий от изработването на имунизацията е нейното тестване върху хора, което може да продължи до две години.

По отношение на изказванията на Русия, Съединени американски щати и Англия, че те ще бъдат подготвени с ваксина до септември, имунологът разяснява, че там разпоредбите за тестване са други и дават право на избрана група да се подложат на тази процедура, само че това не значи, че тогава имунизацията ще е при хората и те ще могат да бъдат ваксинирани.

" Искам да видя кой ще е здравният орган в света, който ще се подпише да бъде въведена всеобща имунизация с ваксина, която не е минала през всички стадии “, попита той.

На въпрос по какъв начин гледа на концепцията имунизацията да бъде наложителна, доцент Чорбанов счита, че това не е вярно и тя би трябвало да се слага по желание на хората, както противогрипните.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР