Готови сме да обсъдим отношенията НАТО-Русия, но няма да правим

...
Готови сме да обсъдим отношенията НАТО-Русия, но няма да правим
Коментари Харесай

НАТО предупреди: Да бъдем готови за най-лошото

Готови сме да обсъдим връзките НАТО-Русия, само че няма да вършим отстъпки от главните ни правила, измежду които е взаимната отбрана на съдружниците. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред публицисти след среща с премиера на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски.

„ Търсим политическо решение, само че би трябвало да бъдем подготвени за най-лошото “, добави Столтенберг във връзка договарянията с Москва и скупчването на съветска военна мощност по границата с Украйна и в Беларус. „ Продължаваме да призоваваме Русия за усмиряване на ситуацията,

всяка последваща експанзия ще има тежки последствия и висока цена “,

уточни той.

Столтенберг означи, че Русия струпва изтребители от най-ново потомство, нови средства за противовъздушна защита, портативни ракетни установки, сили със особено предопределение. По неговите думи съветските военни са подхванали в последно време най-големите маневри от края на Студената война.

„ Обмисляме разполагане на спомагателни батальони по югоизточния фланг на НАТО “, уточни генералният секретар. Той назова РСМ „ скъп съдружник “ и приветства напъните на Скопие за непоклатимост и сигурност в района. Премиерът Ковачевски дефинира решението на РСМ да се причисли към НАТО като свободен и независим избор, обезпечил сигурност на страната. Той изрази вяра да посрещне скоро Столтенберг в Скопие.

Напрежението по границата сред Русия и Украйна не стихва и продължава да приковава вниманието на международните водачи. Американският президент Джо Байдън и френският държавен глава Еманюел Макрон разискаха в телефонен диалог съгласуването на дипломатическите старания и на проекти за налагане на стопански наказания против Москва, в случай че Русия нахлуе в Украйна, заяви Белият дом, представен от Ройтерс.

French President Emmanuel Macron and US President Joe Biden agreed to coordinate their response to Russia's military buildup on the Ukrainian border, after Macron said he might visit Russia to find a diplomatic solution to the standoff.
— RFI English (@RFI_En)
Те са се договорили екипите им „ да поддържат стеснен контакт, в това число посредством съвещания със съдружниците в НАТО и сътрудниците от Европейски Съюз, за координирания ни и всеобхватен метод при решаването на тези въпроси “. Освен с Байдън Макрон възнамерява в околните часове да разиска украинската рецесия по телефона и с съветския президент Владимир Путин.

Френският президент не изключва опцията да посети Москва, с цел да се срещне персонално с Путин .

Макрон сподели, че постигането на деескалация е приоритет, макар че Съединени американски щати оповестиха изпращането на 3000 спомагателни бойци в Полша и Румъния поради скупчването на съветски войски край украинската граница.

По този мотив американският държавен глава сподели, че решението му дава отговор на декларираното от него пред съветския му сътрудник Владимир Путин по отношение на борбата към Украйна. „ Казах на Путин: Докато той работи нападателно, ние ще подсигуряваме на съдружниците ни в НАТО и Източна Европа, че ги поддържаме и че член 5 (за групова отбрана) е заветен дълг “, разгласи Байдън.

Москва пък дефинира това решение на Съединени американски щати като „ деструктивна стъпка “ . Според съветският заместник-министър на външните работи Александър Грушко това ще ускори напрежението в района и „ за наслада на управляващите в Киев “ ще стесни пространството за политически решения за напрежението към Украйна.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР