Готови ли сме за влизане в еврозоната? Може скоро да

...
Готови ли сме за влизане в еврозоната? Може скоро да
Коментари Харесай

Готови ли сме за еврото? Или правителството натъкмя инфлацията?

Готови ли сме за влизане в еврозоната? Може скоро да бъдем, твърдят ни от държавното управление. Днес от КНСБ даже оповестиха, че ще сме покрили условието за инфлация доникъде на годината. Тъкмо за началото на новата осведомителна акция за европейската валута.

Но действителен ли е спадът в инфлацията? Размерът й не може да надвишава с повече от 1,5 процентни пункта размера на инфлацията на 3-те страни членки с най-хубави индикатори - 3,6%. Засега нашата го надвишава с към 5%.

Възможно ли е ръководещите да взимат ограничения за събаряне на инфлацията на хартия, с цел да се окичат с достижението на влизане в еврозоната?

Според икономиста Стефан Антонов това е изцяло допустимо - и към този момент е правено.

" Първото държавно управление на ГЕРБ се опитваше през 2009 година да ни вкара не в еврозоната, а в чакалнята. Тогава тогавашният финансов министър Симеон Дянков също се опитваше по същия метод да ограничи бюджета до 3% по отношение на Брутният вътрешен продукт, с цел да покрием критериите. Направиха се един куп нелепости, като закъснение на пбащания по изпълнени и издадени фактури на публични поръчки, закъснение на възобновяване на Данък добавена стойност, все за да бъде стеснен бюджетния недостиг. Оказа се обаче, че тези забавяния влизат в недостига. "

Възможно ли е част от политиките на държавното управление да са за събаряне на инфлацията? Например безплатното обучение държавна поръчка, което хипотетично е част от дребната потребителска кошница? 

" Това е необразован опит да се смъкна инфлацията. Ако ти направиш услугата изцяло безвъзмездна, това отпада от кошницата. Ако я бяха понижили с 90%, щеше да остане в кошницата и да има 90% поевтиняване. "

Според него има и различен резултат - това улеснява желанието на премиера Денков да се понижи броят на университетите.

Крият ли се " заболели места " в бюджета? Има ли напън на комерсиалните банки да намалят таксите си? С тази цел ли е решението да се смъкват с 20% цените на дървата за огрев в държавните горски предприятия? Какви други политики е допустимо да се вършат, с цел да ни " натъкмят " в подобаващи финансови одежди за еврозоната? 

Идеология или стопанска система играе основна роля в решението за еврото?

Отговорът на тези и други въпроси - чуйте и гледайте в новия епизод на Z-Каст:



---

Слушайте Z-Каст и в платформите, , , .
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР