Готова ли е България за евентуална газова криза и има

...
Готова ли е България за евентуална газова криза и има
Коментари Харесай

Как ще се справи България с газовата криза?

Готова ли е България за възможна газова рецесия и има ли към този момент построен проект за деяние?

Към момента няма заплаха за газовите доставки към България. Това увери през днешния ден енергийният министър, осведоми

И въпреки всичко, с цел да се лимитират всички опасности, страната е подхванала и превантивни ограничения. „ Булгаргаз " ще продължи да търси различни снабдители при утежняване на геостратегическата конюнктура. Големият въпрос е дали и по кое време България ще подпише новият контракт с „ Газпром”.

„ Не се следи понижаване на налягането по трасетата, свързани с „ Газпром””, сподели той.

За да се подсигурява сигурността на доставките на синьо гориво, от средата на февруари добивът на газ от хранилището в Чирен е стеснен до най-малко, или прекратен, когато е допустимо, даже се нагнетяват количества.

„ Количествата, с които „ Булгаргаз” разполага в газохранилището, са разпределени по този начин, че да обезпечат настоящо в оптимален механически рандеман на газ през март и април”, сподели Николов.

От „ Булгаргаз” са отправили искане към огромни търговци на полутечен газ за доставки през март, в случай че синьото гориво от Русия спре. Изследва се и общият размер на консумация на прилежащите страни.

„ С сътрудниците от Азербейджан водим диалози за спомагателни количества и за осъществяване на контракта в цялост”, удостовери Николов.

Междувременно от ГЕРБ оповестиха, че в първия ден на войната в Украйна, на газовата борса у нас е подписана договорка на половин цена.

„ 22 часа, откакто започнаха да падат бомбите, на нашата газова борса сред 02.00 и 03.00 ч.в рамките на секунди се продаде газ на половин цена”, сподели Делян Добрев.

„ Няма продажба, а покупка и не от „ Булгаргаз”, а от „ Булгартрансгаз”. Купувайки евтино от българско държавно дружество, мисля, че е ясно къде остава ефектът”, разясни Николов.

Същевременно договорът на страната ни с „ Газпром” изтича тази година.

Предложението на „ Булгаргаз” за увеличение цената на синьото гориво от март е с 3,5%. Окончателно в понеделник на закрито съвещание новата цена ще влезе в действие със задна дата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР