Готова е процедурата по избор на стратегически изпълнител за АЕЦ

...
Готова е процедурата по избор на стратегически изпълнител за АЕЦ
Коментари Харесай

Петкова: Готова е процедурата по избор на стратегически изпълнител за АЕЦ „Белене“

Готова е процедурата по желание на стратегически реализатор за АЕЦ „ Белене ", следва да бъде показана в Народното събрание. Това сподели на брифинг в Министерски съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи организация „ Фокус ".

Министър Петкова напомни, че Народното събрание е упълномощил в период от 31 октомври да бъде създадена процедура за търсене на реализация на плана АЕЦ „ Белене " на пазарен принцип. „ И към тази дата процедурата е създадена. И на днешното съвещание на Министерски съвет я показах ", изясни тя.

Енергийният министър уточни, че е планувано в границите на процедурата по желание на реализатор да бъде дадена опция за присъединяване и на евентуални акционери, които биха желали да придобият миноритарен дял в бъдещата плана компания, както е дадена опция от страна на огромни индустриални потребители да вземат участие посредством контракти за изкупуване на електрическа сила. По думите ѝ това би дало на плана икономическа аргументираност, финансова непоклатимост.

„ Предстои процедурата да мине през 9 стадия, като първият е покана до евентуални вложители. Считаме, че е наложително тя да бъде предоставена и до тези компании, които до този миг са изявили предпочитание за присъединяване в плана. Това са три компании, които са подали своя писмен интерес – китайска, френска и корейска ", изясни Петкова.

Тя посочи, че вторият стадий е подаване на заявление от тези компании, по-късно следва тяхното разглеждане и правене на лист с претендентите, до които ще бъде изпратена обвързваща оферта. „ След това следва стадия с сключване на контракт за конфиденциалност.

После ще се създаде и показа информативен меморандум за плана. След това е стадият, който ще бъдат изпратени предложения до съответните евентуални стратегически вложители. След даването на оферта, тя ще бъде прегледана и ще се пристъпи към договаряния сред комисия, която ще бъде назначена в Министерството на енергетиката, и евентуалните вложители. И в случай че процедурата завърши сполучливо, то последният заключителен стадий е сключване на съглашение сред всички участници ", изясни министър Петкова.

Тя изясни, че всички тези стадии са свързани с належащо физическо време и уточни, че се планува тази процедура да продължи към 12 месеца. „ Министерски съвет ми разпореди да визия създадената процедура за избор на стратегически вложител пред Народното събрание – нещо, което ще направя в първия миг, в който бъда извикана от страна на народните представители ", сподели още Петкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР