Готова е обществената поръчка за машинното гласуване и може да

...
Готова е обществената поръчка за машинното гласуване и може да
Коментари Харесай

Готова е обществената поръчка за машинното гласуване

Готова е публичната поръчка за машинното гласоподаване и може да бъда оповестена в някое от идващите съвещания на Централната изборна комисия (ЦИК). Новината разгласи ръководителят на ЦИК Ивилина Алексиева, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Поръчката обаче ще би трябвало да бъде оповестена от новия състав на комисията, тъй като мандатът на актуалната ЦИК изтича на 21 март, а на пленарното съвещание в сряда се чака Народното събрание да гласоподава кандидатурите на новите ръководител, заместник-председател и секретар на комисията. Останалите членове ще бъдат назначени с декрет на президента. Правната комисия към този момент организира чуване на всички претенденти, излъчени от неправителствени организации, парламентарно показани партии и обединения, както и тези, които имат представители в Европейския парламент.

Според последните промени в Изборния кодекс, на идните избори за Европейски парламент би трябвало да гласуваме с машини в 3 000 секции, а на локалните – в 6 000.

Членовете на актуалната ЦИК дефинираха машинното гласоподаване като най-голямото предизвикателство пред идващите членове на комисията и пожелаха „ мощна воля, непримиримост и поредност “ в работата им.

Успешно извършени 5 типа национални избори, 2 национални и 14 локални референдума, както и 119 частични и и нови локални избори регистрира от своя страна ЦИК в края на мандата си.

От комисията се похвалиха още с общо 5 170 решения, взети от сегашния състав на, както и с разкритите 61 664 изборни секции. От изнесените данни стана ясно, че в този интервал у нас са дали своят вот общо 22 982 916 българи и са отпечатани 78 000 000 бюлетини. В интервала 2014-2019 година за изборите в България са работели общо 333 097 души и са прегледани 2 575 тъжби.

„ Преди 5 години, на 21 март 2014 година, ние организирахме първото си съвещание, изправени пред първото си предизвикателство – да организираме и произведем законосъобразни и почтени избори за Европейски парламент. Някои от нас имаха стабилен предишен опит, а други – не. Беше време, изпълнено с възторг, само че и с паника. Ще успеем ли? Ще се оправим ли? Сега аз мога да направя тази оценка – справихме се добре “, съобщи ръководителят Ивилина Алексиева.

Тя очерта 8 целта, които съгласно нея би трябвало да се следват, с цел да бъде усъвършенствана работата на комисията. Те са свързани с образование на изборните комисии, информирането на гласоподавателите за правата им, надзор върху отпечатването и доставката на бюлетините, тъкмо отчитане на резултатите, потребление на осведомителните технологии, бистрота и отчетност на ЦИК, както и взаимоотношението с други институции и цивилен организации. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР