Готова е актуализацията на бюджета на София за 2020 г.,

...
Готова е актуализацията на бюджета на София за 2020 г.,
Коментари Харесай

Бюджетът на София за 2020 година е актуализиран в отговор на извънредното положение

Готова е актуализацията на бюджета на София за 2020 година, която се постанова да създадем поради понижените доходи на общината. Това разгласи на формалната си страница във Facebook столичният кмет Йорданка Фандъкова.

" След въвеждане на изключителното състояние спадът на приходите единствено за месец март е 18.9 млн. лева Прогнозите са, че спадът ще продължи. Очакваме, че част от приходите ще бъдат наваксани във втората половина на годината, само че друга, обвързвана с налога за придобиване на имущество и таксите за услуги, ще продължат сензитивно да понижават до края на 2020 година ", изясни тя.

" Затова актуализираме бюджета с 23,4 млн. лева понижение на приходите, разпределени по следния метод: 

- 12,1 млн. лева понижение на данъчните доходи - с 8 млн. лева понижаваме приходите от налога за възмездно придобиване на имущество, с 3,5 млн. лева - налога върху транспортните средства и 600 хиляди лева спад на туристическия налог.

- 11,3 млн. лева е понижението на приходите от такси и други доходи. Най-съществен спад чакаме от таксата за детски градини и ясли – 3,9 млн. лева, 2,6 млн. лева по-малко от такса „ битови боклуци “, 1,4 млн. лева спад от таксите за прилагане на тротоарно право и пазари, 1,4 млн. лева на приходите от наеми и продажба на услуги и артикули и 2 млн. лева по-малко от таксите за механически услуги ", изясни тя.

" Със същият размер – 23,4 млн. лева понижаваме и разноските, с цел да осъществим законовото условие за уравновесен бюджет. 

- Намаляваме с 13,3 млн. лева средствата в капиталовата стратегия и с 12,8 млн. лева настоящите разноски. 

- Общото понижение на финансовата стратегия по отношение на към този момент гласуваната е малко под 3%. Това е консервативна прогноза на този стадий от развиването на рецесията ", изясни Фандъкова.

По думите ѝ се резервират всички планувани средства за стратегическите цели - метрото, транспортните връзки от вътрешния кръг и връзките с околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли, средствата за разчистване, вложенията в общински лечебни заведения и ДКЦ-а, както и издръжката на обществените услуги. 

" Намаляваме с 6,7 млн. средствата за няколко инфраструктурни обекта, които още не са стартирали. Тази година ще приключим проектирането на Чепинско шосе, на ул. „ Николай Коперник “, ул. „ Атанас Узунов “ и транспортния тунел на НДК, а строителните действия ще могат да стартират следващата година. Намаляваме средства за създаване на местни платна на ССТ и на улици в м. „ Къро “ поради продължаващи процедури по отчуждаване ", сподели още столичният кмет.
 
Единственият инфраструктурен обект, който напълно се стопира, е рехабилитацията на ул. „ Народно хоро “ в регион „ Овча купел “ по искане от кмета на региона за препроектиране. 

" С 2,6 млн. лева понижаваме средствата за нови обекти за оползотворяване на боклуци – резервираме финансирането единствено за планиране на център за биомаса и цех за преправка на едрогабаритни боклуци.  С 1,9 млн. лева понижаваме средства за ремонт на градски градини и паркове. Реконструкциите на парка „ Заимов “ и градината „ Св. Георги “ остават за 2021 година Намаляваме заложените средства за разширение на централния гробищен парк с 400 хиляди лева Реконструкцията на банята в „ Горна Баня “, както и построяването на дубльора на Ляв Владайски колектор ще стартират през последваща година ", посочи Фандъкова.
 
" На този стадий отчитаме сериозен спад на приходите от градския превоз – както поради понижената продажба на билети и карти, по този начин и поради неработещите зони за платено паркиране. По предварителни оценки доникъде на май ще са нужни 9,5 млн. лева, с които да осигурим действието на градския превоз. На този стадий ще покрием тези средства от заложените в бюджета 135,5 млн. лева, а при идната оценка на бюджета сме подготвени да осигурим и в допълнение финансиране. Сериозен спад се отчетат и в приходите на общинските лечебни заведения, както поради спомагателните разноски за лекуване на пациенти с COVID-19, по този начин и поради понижената активност. Затова предвиждаме даване на заеми за заведенията за доболнична помощ в размер на 1 млн. лева ", добави тя.
 
" Благодаря на Лъчезар Богданов, Петър Ганев, Красен Станчев, Георги Ангелов, Румен Драганов, Иван Нейков и Надя Шабани, които безплатно се включиха в икономическия експертен съвет на Столична община. Вчера обсъдихме квалифицираната актуализация на бюджета, която по тяхна оценка е консервативна и дава отговор на настоящето положение от развиване на рецесията.  Очакванията на специалистите са рецесията да се задълбочи и да има отражение върху обществените финанси и през 2021 година Затова е значимо да мислим за бюджет 2021 още от в този момент по този начин, че да подсигуряваме, че развиването на София няма да се забави ", изясни още кметът на София.
 
И изясни, че ще предложи концепцията за капиталов заем за създаване на изчезналите стратегически сектори от вътрешния градски кръг – бул. „ Тодор Каблешков “, бул. „ Филип Кутев “ и връзките с околовръстния път – Източна дъга, Ломско шосе, бул. „ Рожен “. " Така ще подсигуряваме вложенията в София, както и опцията за доста малко време да изградим тези обекти, които ще изведат голяма част от трафика отвън центъра и ще допринесат за бързо развиване на северните територии на София.  В средата на годината ще създадем нова оценка на бюджета с подготвеност да предложим втора актуализация ", сподели в умозаключение тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР