Готов за откриването на новата академична годинаПърва копка за изграждането

...
Готов за откриването на новата академична годинаПърва копка за изграждането
Коментари Харесай

УНСС с фотоволтаичен парк за 2 млн. лева

Готов за откриването на новата академична година
Първа копка за построяването на фотоволтаичен парк в Университета за национално и международно стопанство направи ректорът проф. доктор Димитър Димитров. Проектът е над 2 млн. лева и би трябвало да бъде подготвен за откриването на новата академична година на 18 септември. С него УНСС става първият български ВУЗ с такава апаратура, като дава и своя принос в осъществяването на Целите за устойчивото развиване на Организация на обединените нации.



Реализацията на плана е на два стадия. През първия ще бъде проектирана и построена покривна фотоволтаична апаратура и такава на паркинг за произвеждане на ел. сила, а в идващия стадий ще се прави мониторинг на постигнатите резултати, поддръжка и погашение на инвестицията за сметка на постигнатото произвеждане на електрическа енергия, които действия се поемат от „ Прострийм груп “.



„ УНСС е един от първите университети в България, които обръщат съществено внимание на внедряване на зелената сила, и първият, който подписа контракт за създаване на фотоволтаична апаратура за произвеждане на самостоятелна и по-евтина ел. сила. Това е извънредно настоящо, поради енергийните рецесии, които ни сполетяха през последните години. Заедно с фотоволтаичната система, ще разполагаме и с нов съвременен закрит паркинг “, сподели проф. Димитров.



Той уточни, че има спецификата на контракта с изпълнителя на плана. „ Това е ЕСКО контракт, т.е. университетът не заплаща сумата за осъществяване на публичната поръчка, а разноските се изплащат през цената на ел. силата “, посочи ректорът на УНСС.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР