Готов съм с ясна програма за управление, с осигурено финансиране,

...
Готов съм с ясна програма за управление, с осигурено финансиране,
Коментари Харесай

Иван Портних показа програмата си за развитието на Варна до 2023 г., ще реализира мащабни проекти!

 Готов съм с ясна стратегия за ръководство, с обезпечено финансиране, разгласи досегашният кмет и претендент на ГЕРБ за нов мандат Иван Портних.

- Г-н Портних, за какво идните избори на 27 октомври са значими за Варна?

- На 27 октомври ще бъде избрана посоката за развиване на Варна за идващите 4 години. Затова е значимо хората да избират деликатно, да разпознават популизма и демагогията. Моята стратегия е ясна, с 5 съществени целта, включващи съответни задания, които са финансово обезпечени и действително изпълними. Готови сме да продължим работа незабавно, само че желая да носим ясна политическа отговорност за ръководството на Варна. Затова е доста значима поддръжката за кмет, само че и за листата на ГЕРБ - с цел да има кардинално болшинство в Общинския съвет, а не подмолни сделки и плаващи болшинства с неразбираеми кукловоди.

- Каква е Вашата стратегия за развиването на Варна до 2023 година?

- Варна е град, който въодушевява, тъй като има огромен капацитет. През миналите 6 години започнахме смяната, която единствено през 2019 година  бе подкрепена с общински бюджет от половин милиард лв.. Поставихме началото на огромните планове – построяването на бул. " Васил Левски “, новото рибарско пристанище в Аспарухово, създаваме плана за нов математико-технологичен кампус, за новата библиотека. Започнахме построяването на три нови спортни комплекса. Завършихме пилотен план за изцяло облагородяване на IV микрорайон във Владиславово.  

Имахме куража да се хванем с решаването на трупани с десетилетия проблеми – разчистваме Максуда от нелегално строителство, създадохме синя зона в центъра, обновихме всички основни улици и булеварди, ремонтирахме охранителните канали в Аспарухово, приехме Подробен устройствен план на Аспаруховия парк, възраждаме стадион " Спартак “. Варна излезе от Дупката  -  направихме първи крачки за превръщането й в ново градско пространство. Набрали сме скорост, която желая да увеличим.

Вдъхновени сме да отворим Варна към морето, с още по-смели планове – с създаване на ново яхтено пристанище, опера и експоцентър в пристанищната зона. На морската столица на България ще й отива това ново морско лице.

- Какви са целите, които залагате във Вашата стратегия?

- Програмата ни е поредна и надгражда свършеното досега. Тя е отворена и ще бъде допълвана от хората. Приоритетите в програмата са 5 – " Инвестиране в децата и младежите “, " Икономическо развиване на Варна “, " Модерен град с комфортни квартали “, " Свързан и наличен град “, " Варна – град на ентусиазъм “.  Те обобщават стратегическата ни цел – Варна да продължи да бъде град в развиване, отворен към морето.

- " Инвестиране в децата и младежите “ – по какъв начин ще извършите този приоритет?

- Светът, в който живеем през днешния ден, е динамичен, софтуерен, съвременен. Затова съм уверен, че добитите познания, в следствие от положително обучение, дават нови хоризонти. Варна се гордее със своите млади хора – с отличниците в международни олимпиади по математика, физика, химия, компютърни науки, гении, които съумяват в сферите на филантропичните науки. Варна е разпознаваема на картата на света и поради техните триумфи. Затова ние ще продължим да ги поддържаме, да ги мотивираме  да остават да се осъществят във Варна.

Продължаваме с вложенията в просветителната инфраструктура. Готови сме с планове за 4 нови детски градини и 4 нови здания за учебни заведения, продължаваме плана за нов математико-технологичен кампус в региона на техникумите. През новата образователна година ще отвори порти държавна гимназия по осведомителни науки. Готови сме да създадем общински център за гратис цифрово образование на деца от 1 до 4 клас. Предвиждаме нов дом за Общинския детски комплекс. Развитие на дуалното обучение, на здравните профилактични стратегии за деца и младежи, създаване на нови площадки за игри и спорт, поддръжка на млади двойки с репродуктивни проблеми – това са част от дилемите, подчинени на този приоритет.

- Как виждате икономическо развиване на Варна през идващите 4 години?

- Община Варна ръководи доста сполучливо финансовото си развиване. За последните 5 година бюджетът на града означи растеж в съвсем двоен размер - от 258,7 млн.  лв. през 2015 година, на половин милиард лв. през 2019 година! Собствените доходи нарастват, без да сме нараснали локалните налози. Привлякохме над 90 млн. лева посредством сполучливо изпълнени през тази година европейски планове, получаваме  много дейна финансова поддръжка и от държавното управление – за осъществяване на огромни инфраструктурни обекти. Оттук нататък огромното предизвикателство ще бъде освен да се резервира, само че и да се форсира този резистентен ритъм на развиване на Варна. Промяната на града би трябвало да продължи в нови направления, с нови провокации, с разкриване на нови работни места, в това число за хора в неравностойно състояние.

- Как ще стане това?

- Най-важните направления, в които работим, са цифрова промяна в администрацията – посредством основаване на повече онлайн услуги;  нов метод към вложителите – предпочитано развиване на индустриалните зони " Острова “ и зона " Варна “, която обгръща и общините Аксаково, Белослав и Девня. Важни задания също са създаване на инфраструктура в поддръжка на бизнеса, както и  поддръжка на юношески стартъпи и компании от сферата на цифровите технологии. За задачата предвиждаме основаване на особено звено в общинската администрация, а също и развиване на нов туристически бранд, зависещ на самодейността – " Варна – дестинация за 4 сезона “.

Много значим детайл в програмата ще бъде отваряне на Варна към морето –  чрез новите планове, които ще бъдат осъществени в пристанищната зона, посредством  двете общински риболовен пристанища в Аспарухово и основаването на транспортна връзка по море.

- Третият приоритет е " Модерен град с комфортни квартали “. Какви са провокациите за осъществяването му?

- Целта  е хармонично развиване на града, тъй като Варна не е единствено центърът. Идеята е всеки регион да има собствен образ, история, просвета, самородност. Да бъде по-чист и зелен. През миналите 4 години поставихме началото – обновихме уличната инфраструктура в кварталите, изградихме нови детски и спортни площадки. След обновяването на централните булеварди продължаваме с ремонтите на дребните улици и междублокови пространства, с създаване на нови паркове и градинки, нови паркинги. Ремонтираме читалищата – за основаване на по-добри  условия за развиване на локалната самоинициатива. Ще развием плана " Градинка в квартала “, който дава опция на хората сами да облагородяват пространството към кооперациите си.

- Какви планове ще бъдат осъществени в регионите?

- Програмата ни е в детайли написана и ще бъде поетапно представяна пред хората. По-мащабните планове са следните:

" Аспарухово “ – развиване на Аспаруховия парк – от моста до Карантината, с музей навън до Аспаруховия вал;  завършване на рибарското пристанище;

" Владислав Варненчик “ – цялостно възобновяване на " Кайсиева градина " – по сходство на IV микрорайон;

" Младост " – възобновяване на уличната инфраструктура, нови зелени площи и зони за детски игри и спорт;

" Приморски “ – инфраструктурни поправки в микрорайоните, довеждане докрай на спортните комплекси на ул. " Студентска “ и във " Виница ". Нови здания на учебни заведения и детски градини;

" Виница “ – цялостно възобновяване на уличната инфраструктура;

" Одесос “ – приобщаване на археологията на ул. " Цар Симеон I “ и на Шишковата градинка, Международен конкурс за Дупката.

- " Свързан и наличен град “ – по какъв начин ще извършите този приоритет?

- Целта е да осигурим качествена транспортна система, налична и безвредна среда за пешеходци и хора с увреждания, да насърчаваме използването на публичния превоз и колоезденето. Продължаваме с плановете за облекчение на трафика в града. Част от по-мащабните планове са: разширение на бул. " Цар Освободител “; създаване на бул. " Сливница “ до летището; довеждане докрай на кръстовището на ул. " Девня “ с бул. " Васил Левски “; създаване на рампа за качване на Автомагистрала " Хемус “ – след пробива на бул. " Сливница “;   пробив на ул. " Александър Рачински “ – към ул. " Антим I “;  въвеждане на втори стадий на синята зона;   създаване на нови паркинги, развиване на веломрежата на територията на целия град;  доставка на 60 нови електробуса – за екологичен градски транспорт;   стратегия за пътна сигурност – с нови пешеходни пътеки, светофари, досегаемост за хората с увреждания;  разширяване на безплатните интернет зони в града.

- " Варна – Град на ентусиазъм “ – какво включвате в този приоритет?

- Варна е град, който заслужава да развива своята известност на интернационална културна, спортна и младежка столица. Нашата упоритост е да сътворяваме условия, в които варненци да бъдат стимулирани да живеят, да работят, да се образоват и да влагат тук. Да се въодушевяват и да се гордеят със своя град. За задачата работим за запазване на културно-историческото благосъстояние, за развиване на културните пространства, за чист и зелен град. По-важните планове са: възобновяване на филиала на държавна такса " Стоян Бъчваров “; продължение работата по плана за нова постройка на библиотеката;   осъществяване на интернационален конкурс за Дупката и преобразяване на пространството в нова културна точка;   превръщане на къщата на Антон Новак в музей на основателите на Морската градина;  развитие на Варна като фестивална дестинация и увеличение на посетителите.   

Имаме упоритостта Варна да продължи да бъде хазаин на международни спортни надпревари. Подкрепяме всеобщия спорт, построяването на нови фитнес зони навън. Предвиждаме разработване на Програма за озеленяване и залесяване във всички региони. Ще сложим началото на първия стадий от план за интелигентен град – с разработване и слагане на сензори против наводняване. Планираме и начинания за понижаване потреблението на пластмаса. За по-чисти води ще приключим ПСОВ " Златни пясъци ".  През последните 5 година с обновяването на ПСОВ " Варна ", с новата канализационна помпена станция " Акациите ", с тласкателите на " Св. Св. Константин и Елена " и дълбоководното заустване на отпадните води в курорта Златни пясъци, се усъвършенства положението на морската вода. С стартирането в употреба за идващия сезон на новата ПСОВ на Златните сигурно казусът с отпадните води във Варна ще бъде решен 100%.

Задачите са доста, структурирали сме ги по цели. Имаме ясна визия и цел – да продължим развиването на града, да работим и да се гордеем с нашата Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР