Готов съм да се извиня. Това заяви днес премиерът Николай

...
Готов съм да се извиня. Това заяви днес премиерът Николай
Коментари Харесай

Денков: Готов съм да се извиня

Готов съм да се извиня. Това съобщи през днешния ден министър председателят Николай Денков, който още веднъж прикани за среща със селскостопанския бранш. Извини се за думите си, че работят като терористи, но извиненията му бяха поднесени единствено към част от тях. 

„ Уважавам труда на всички земеделци, тези, които създават нашата храна. Готов съм да работя с всеки един от тях, който желае с държавното управление да реши проблемите, насъбрани в бранша от десетки години. Ако някой от тези хора се е почувствал обиден от моите думи, подготвен съм да се извиня. Но има други, на които не виждам защо да им се оправдавам. Това са тези, които получават „ лъвския къс ” от многомилиардните помощи, които бяха дадени през последните години. С тях си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли. Голяма част от тези хора са в сърцето на организацията на този митинг. Призивът ми към хората от аграрния бизнес е да решат към коя група са ”, съобщи Денков. 

„ Ако митингът е според законовите правила, няма да има проблем за участниците ”, сподели още Денков.

Той счита, че през последните дни не са чути няколко значими обстоятелството. Освен това напомни, че е имало среща на 25 юли, съобщи Нова тв.

„ На тази среща, с дребни изключения, всички присъстващи организации поддържаха отпадането на рестриктивните мерки за Украйна ”, съобщи Денков.

„ Освен това представители на протестиращите в този момент браншови организации участваха в пет срещи, които бяха проведени от министър Вътев. Това са консултативни препоръки към земеделското министерство и затова те са в непрестанен контакт с министъра и с администрацията в министерството. Същите организации вземат участие в работните групи по Стратегическия проект по земеделието и са в непрекъснат контакт още веднъж с министъра ”, сподели Денков.

Той още веднъж акцентира, че Кабинетът е подготвен за разговор с представителите на тези организации във всеки един подсектор в земеделието, с цел да се видят характерните проблеми и характерните решения, които би трябвало да се вземат за тях.

„ Основният проблем, който се слага от протестиращите, в действителност към този момент е решен. Решението се намира в съглашението, което беше построено и обяснено от Европейска комисия и Украйна. Два пъти персонално разговарях с министър-председателя на Украйна, защото неговата страна поe уговорката да наложи ограничавания на характерни групи артикули съгласно страните и техните условия, тъй че да не се пресити пазарът и да не се основат проблеми за земеделските производители във всяка една страна. От нас се чака да определим по кои артикули какви количества бихме могли да приемем. Това е решение, което държавното управление желае да одобри след разискване със съответните браншови организации ”, сподели Денков.

Така и министър председателят и земеделският министър поканили браншовите организации за диалози, с цел да обяснят какъв е смисълът на съглашението и дружно да търсят решение.

„ Вместо да се отзоват на нашите предложения, протестиращите сложиха ултиматуми и заплашиха с пътни блокади. Въпреки това, ни оставаме с протегната ръка и сме подготвени да подновим разговора във всеки един миг, в случай че те са подготвени да се включат в градивен диалог с нас ”, сподели Денков.

„ В България не са се допускали и няма да се позволяват артикули, които не подхождат на стандартите и са нездравословни за здравето ”, сподели Денков.

Проверките щели да бъдат прецизни, даже стоките от Украйна ще са в допълнение преглеждани от БАХБ.

Все още не е ясно по кое време България ще изпрати листата със артикули и храни. Започва работа и по промени в метода, по който се разпределят дотациите.

„ Правителството към този момент стартира работа по смяна на методиката, с която се разпределят дотациите. Целта е да имаме по-балансирано систематизиране, което дава повече благоприятни условия на дребните и междинните производители, изключително на тези, които създават плодове, зеленчуци, месо, мляко и мед ”, сподели Денков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР