Готов съм да приема всеки справедлив граждански протест. За да

...
Готов съм да приема всеки справедлив граждански протест. За да
Коментари Харесай

Ананиев: Защо медиците не протестираха за порочните практики в болниците?

Готов съм да приема всеки обективен цивилен митинг. За да вземем верните решения обаче, би трябвало да си отговорим на следните два значими въпроса – за какво в този момент и към кого е ориентиран митингът в лечебните заведения във Враца и Ловеч? Това попита здравният министър Кирил Ананиев.

Според Ананиев двете лечебни заведения са закъсали от 13 години – поради практики като тази на " болница в болничното заведение " т.е. частна болница, която подписва контракт за алегоричен наем и употребява пространства и запаси на държавна/общинска болница, като в частното заведение отиват пациенти с най-апетитни и скъпи клинични пътеки. Тези хора, които стачкуват, са очевидци на подписаните порочни контракти от лечебните заведения. Те са очевидци, че частните лечебни заведения вземат скъпите клинични пътеки, а за тях остават тежките пациенти. Защо тогава не излязоха на митинг, откакто са очевидци , попита Ананиев. В отговор водещият на утринния блок на Нова телевизия Виктор Николаев уточни, че протестиращите лекари и сестри нямат функционалностите на правораздаващ орган.

Те имат гражданските права, които в този момент ползват – излизат на улицата, обръщат се към медиите. Не желаеме да проверяват, само че са имали правото да кажат какво става – това е въпрос на цивилен дълг , е тезата на Ананиев. И добави – милиони са били източвани, визирайки както болница " Христо Ботев " във Враца, по този начин и болничното заведение в Ловеч, където по контракт за инсталация (ангеограф) 3 млн. лв. отиват в частна болница, а единствено 300 000 – в държавната конструкция.

Яйцата, които бяха хвърлени против зам.-здравния министър Жени Начева, трябваше да бъдат хвърлени против хората, докарали болничното заведение във Враца до това положение. Те се хвърлят против хора, които стабилизират обстановката, уверено сподели Ананиев.

Не упреквам работещите в лечебните заведения във Враца и Ловеч, те са лъгани неведнъж. Водихме диалози с кредиторите, убедихме ги да вдигнат запори, инвестирахме в нова инсталация. Призовавам тези, които напуснаха, да се върнат и ще създадем всичко допустимо да стабилизираме лечебните заведения във Враца и Ловеч, сподели Ананиев.

След като беше хвърлено едно яйце, бяха изплатени (забавените) февруарски заплати. Оставам усещане, че в случай че са две, ще бъдат изплатени и мартенските, в случай че са три – ще дойдат и априлските , уточни Виктор Николаев, а Ананиев изясни, че не може страната да покрие 500 000 лв. отговорности, само че в този момент работещите в лечебните заведения си получавали заплатите - идната щяла да пристигна по график, а забавените остарели заплати щели да бъдат платени тогава, когато оздравителният проект заработел изцяло.

Доплащане за медицински произведения

Няма нито един сигнал в здравното министерство, че български пациенти са плащали за произведения като сърдечни клапи да вземем за пример. Нека пациенти, които имат такива усложнения, да се извърнат към здравното министерство и НЗОК, прикани Ананиев. Здравният министър изясни и, че умрялата в края на април жена, за която се твърдеше, че си е отишла, тъй като не могла да заплати за сърдечна клапа, била умряла поради " голям брой други болести " - потвърдила го експертиза. Припомняме, че умрялата трябваше да доплати за клапа, откакто НЗОК понижи %, който заплаща особено за сърдечни клапи.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР