Готов ли е премиерът Зоран Заев да подпише договора с

...
Готов ли е премиерът Зоран Заев да подпише договора с
Коментари Харесай

Опозицията в Скопие иска София да признае, че в България има македонци

Готов ли е министър председателят Зоран Заев да подпише контракта с България, съдържащ минимум един член, за който считаме, че опонира на член 49 от Конституцията на Република Македония? Член 29 от Конституцията на западната ни съседка планува конституционно обвързване на страната да се грижи за македонците отвън Македония.

Този въпрос сложи през днешния ден ръководителят на комисията по външните работи в македонския парламент Антонио Милошоски. Той беше министър на външните работи в първото и второто държавно управление на Никола Груевски, а сега е народен представител от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Милошоски съобщи, че депутатите от неговата партия ВМРО-ДПМНЕ и обединението към нея имат съществени забележки по контракта с България и желаят той да бъде надграден и усъвършенстван.

Милошоски сподели, че подписаната с България декларация от 1999 година не е наложителна и има роля на рекомендация за съдействие и добросъседство.

За разлика от нея договорът, който би трябвало да се подпише, е юридически наложителен двустранно и интернационално и на него не би трябвало да се гледа като на триумф, а би трябвало да се мисли и за последствията от реализирането му година, 5 или 15 години след подписването, безапелационни са депутатите от ВМРО-ДПМНЕ.

Милошоски предлага още 4 въпроса, които да бъдат включени в контракта:

- Ще бъде ли упоменат македонският народ в контракта? Ако това е контракт на благосклонност, би трябвало македонският народ да е упоменат и записан в контракта.

- Ще бъде ли упоменат македонският език в контракта? С това се признава неговата специфичност като език, друг от българския.

- Ясно разграничение на частта за общата история и частта за обособените истории на двете страни.

- Забелязва се асиметрия на права и отговорности в контракта. Повече права има за българската страна, а повече ограничавания и отговорности за Македония.

Договорът би трябвало да бъде със симетрични изгоди за всички страни, сподели Милошоски.

От ВМРО-ДПМНЕ оповестиха, че не е значимо какъв брой бързо ще се подпише договорът, а би трябвало да се работи за възстановяване на качеството на неговия тест.

Договорът сред България и Македония остава загадка

Македонското държавно управление през днешния ден осведоми комисията по външните работи в Собранието за контракта за добросъседство с България при закрити врата.

Премиерът Зоран Заев оправда потребността от закрито съвещание с интернационалната Виенска спогодба и " за да не се наруши момента на взаимно почитание с България ".

След съвещанието Заев сподели, че като договарящ от името на Македония ще вземе поради препоръките, които е получил, само че не влезе в детайлности.

Нашето предпочитание е да подпишем контракта. Досега имаме отлична база за компромис сред двете страни. Окончателен контракт ще имаме след неговата ратификация в Народното събрание, съобщи министър председателят.

Заев прикани ВМРО-ДПМНЕ и другите опозиционни партии да продължат да вземат участие в консултациите и да поддържат контракта.

В контракта няма алтернативи, че става дума за две страни, два народа и два езика. С контракта се откриват нови вероятности за съдействие със съседите и ускорение на процесите на интеграция в Европейския съюз и НАТО, увери македонският министър председател.

Той изрази очакване договорът да бъде подписан от българска и македонска страна на 1 август.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР