Готов ли е автомобилът за зимата? Проверихте ли антифриза? Защо

...
Готов ли е автомобилът за зимата? Проверихте ли антифриза? Защо
Коментари Харесай

Къде бъркат шофьорите с антифриза

Готов ли е автомобилът за зимата? Проверихте ли антифриза? Защо не е добре да се долива охлаждаща течност? Какви неточности позволяват най-често шофьорите обобщава профилираното издание Automedia .

Навремето доливането на антифриз бе нормална и естествена процедура - на българския пазар нямаше кой знае какъв избор, а даже и когато имаше, всички бяха по една и съща формула. Но в наши дни не е по този начин. Продават се поне  три напълно разнообразни по химичен състав охладители, които са несъвместими един с различен - в случай че ще допълвате, имайте мислено, че смесването на несъвместими течности може да ликвидира радиатора и охладителната система.

Има и друго: с течение на времето химикалите в антифриза изгубват свойствата си. Затова той би трябвало да се подменя напълно на всеки две до пет години. Непрекъснатото доливане за по-дълъг интервал може да докара до нежелани отлагания по тръбичките и радиатора.
 
 
Разликите  

Всички типове течност за охладителната система са разтвор на етилен гликол (или при най-модерните - пропилен гликол) и вода. Голямата разлика идва от добавените " инхибитори на корозията " - веществата, които защищават радиатора и системата от наслойка.
Навремето  преобладаваха течностите вид IAТ.  В тях против корозията работят неорганични киселини - в началото фосфати, а по-късно, от екологични съображения, и силикати. Автомобилите над 10-15-годишна възраст нормално са пригодени за такива. IAТ антифризът обаче има къс живот и трябва да се подменя на две години.

По-съвременните коли са пригодени за  вид OAТ,  в който силикатите са сменени от азоли (сложни молекули с азот) и органични киселини като инхибитори на корозията. Те са по-издръжливи - нормално до 5 години.

Съществуват HOAТ - хибриди,  които съчетават силикати и нитрити за битка с ръждата. В одобрените в Европейски Съюз формули се включват и карбоксилати. Те са подобаващи за по-екстремни условия, само че също имат по-кратък живот и изискват по-честа замяна.
Всеки от трите вида има нетърпимост към другите!
 
  
Можем ли да ги отличим на цвят?

Не. Цветът на антифриза идва от добавения оцветител, а не от химическата му формула. Някои производители употребяват цвета, с цел да покажат вида - примерно зелено за IAТ, алено за OAТ, оранжево за HOAТ. Японските компании пък демонстрират с цвета  за какви температури е предназначен  продуктът.  Други пък употребяват цветовете безсистемно. Затова постоянно четете наличието на етикета.
Някои производители употребяват термините " охладителна течност " (coolant) и " антифриз " (antifreeze) като синоними. За други coolant е към този момент разредената течност, подготвена за приложимост, а антифриз се назовава единствено неразреденият концентрат.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР