Готов е проектът на програмата, която залага изграждане, пристрояване, надстрояване

...
Готов е проектът на програмата, която залага изграждане, пристрояване, надстрояване
Коментари Харесай

Със 70 милиона лева училищата минават на едносменен режим на обучение

Готов е планът на програмата, която залага създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски градини и учебни заведения в интервала 2020-2022 година Документът е оповестен за разискване на уеб страницата на Министерството на образованието и науката, написа 24 часа.
Бюджетът за 2020 година е до 70 млн. лева Ударното вложение в нова база ще продължи и през 2021 и 2022 година, като парите ще бъдат планувани със Закона за държавния бюджет за съответната година. Да се понижи дефицитът тук-там в детските градини и яслените групи е една от дилемите на плана.
Сред предстоящите резултати е още основаването на условия за наложително предучилищно обучение на децата, навършили 4 година Това би трябвало да стане до 2 години, само че към момента не е написано със период в Закона за предучилищното обучение. Включено е обаче в тактиката на държавното управление на понижаване на каузи на отпадащите от системата.
Разширяването на сградния фонд цели и да се усили броят на учебните заведения, които ще минат на едносменен режим, както и поетапно основаване на организация на образователния ден в една промяна. Изпълнението на програмата ще се следи и координира от МОН. Според документа предпочитано ще се финансират плановите оферти за професионални гимназии съгласно посочените професионални посоки като “Компютърни науки ”, “Приложна информатика ”, “Машиностроене, металообработване и металургия ”, “Електротехника и енергетика ”, “Електроника, автоматика, информационна и компютърна техника ”, “Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг ”, “Пътувания, туризъм и свободно време ”, “Строителство ” и “Архитектура, урбанизъм и геодезия ”. Именно това са най-търсените специалности от бизнеса. С приоритет ще са и плановете за създаване на детски градини от обитаеми места, където няма или има дефицит с над 40 места, се показва още в плана.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР