Готов е проектът на нова Наредба за определяне на изискванията

...
Готов е проектът на нова Наредба за определяне на изискванията
Коментари Харесай

Нови изисквания за по-достъпни сгради и съоръжения в населените места

Готов е планът на нова Наредба за установяване на условията за досегаемост и повсеместен дизайн на детайлите на наличната среда в урбанизираната територия и на постройките и оборудванията.

Подобряването на нормативните условия за налична среда се постанова поради приемането на новия Закон за хората с увреждания, както и за бъде отговорено на условията на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания.

Новата Наредба дефинира разпоредбите за досегаемост, които би трябвало да бъдат спазени при разработване и изменение на подробните устройствени проекти. На оценка по Наредбата подлежат и капиталовите планове на градежите. Съществуващите здания и уреди за публично обслужване ще бъдат приведени в сходство с условията за досегаемост при осъществяване на техни съществени обновявания, поправки и преустройства. Целта е да има налична архитектурна среда за цялото население, като се регистрират и характерните потребности на хората с понижена пъргавина, в това число на хората с увреждания.

В Наредбата са конкретизирани детайлите на наличната среда и това са пешеходните пространства и пешеходните пътеки, местата за паркиране, спирки на транспортни средства, детайли за превъзмогване на разнообразни равнища, детайли на обзавеждането на наличната среда и информационно-указателните табели. Всички те би трябвало да бъдат проектирани и изпълнени, тъй че да имат повсеместен дизайн, да са лесни за схващане, рисковите зони да се минимизират и средата да дава ясна осезаема информация на ползващите я хора, без значение от близките условия или сензорните им усложнения. Например: вкарва се условието в пешеходните пространства да има налични места за сядане (пейки) и се дефинира точния им размер, както и дистанцията сред тях, а до всяко налично място за сядане се планува място за инвалидна количка. В парковете би трябвало да има минимум по едно такова място за сядане на всяка алея, както и минимум по едно място за сядане до чешма, шадраван и площадка за игра.

За да са налични публичните здания, автоматизираните входни порти, които се ръководят посредством устройства, инсталирани на пода пред тях, би трябвало да се задействат и при тегло 20 kg (например тежестта на куче - лидер на човек с повредено зрение). Точно са написани размерите, цвета и дистанцията на стълбите в постройките за публично обслужване и в нови многофамилни жилищни здания или здания със смесено предопределение, както и слагане на наложителна тактилна линия за внимание за хората с повредено зрение. Такава тактилна линия би трябвало да бъде сложена и на 40 cm от вратата асансьорите в подлези и метростанции. Въвеждат се и характерни условия към постройките и оборудванията за публично обслужване. Например минимум пред едно от гишетата за обслужване на клиенти би трябвало да е обезпечено свободно пространство с избрана ширина и височина, с цел да е налично за всички гости.

Пълният текст на плана на Наредбата може да бъде открит на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР