Готов е новият преработен вариант на правителственото постановление за отпускането

Готов е новият преработен вариант на правителственото постановление за отпускането ...

Има ли нов вариант на постановлението за схемата 60:40?.

Готов е новият преработен вариант на правителственото постановление за отпускането на помощта от 60% за изплащане на заплатите в засегнатите от коронавируса фирми, съобщи БНР, цитирано от БГНЕС. Мерките са в подкрепа на българската икономика, която ще претърпи сериозни щети след въвеждането на извънредно положение заради коронавируса.
Както настояваха синдикатите, обхватът на действието му е значително разширен, и в него вече влизат напрмер строителството и преработващата индустрия, но липсват тежката индустрия, мините, металургията. В първоначалния вариант мярката обхващаше само търговията, туризма, културата и спорта.
В специално приложение към проекта на правителственото постановление има списък на секторите и икономическите дейности, за които ще е в сила новата мярка. Преработващата промишленост е включена с изключение на производството на тютюневи изделия, производството на кокс и рафинирани продукти и производство на химични продукти, на лекарствени вещества и на продукти и на компютърна и комуникационна техника.
Присъстват, както и в първия вариант, търговията на дребно, транспортът, дейността на питейните заведения, прожектирането на филми, рекламни агенции, артистична и творческа дейност, спортни и други дейности, свързани с развлечения, както и с поддържане на добро физическо състояние.
Според новия вариант на проекта, компенсацията в размер на 60% от осигурителния доход за месец януари за всеки нает ще се изплаща, ако на съответния работещ се запази заетостта за период не по-малък от времето, за който се изплаща компенсацията. Първоначалният вариант предвиждаше и изискване за три месеца запазване на работното място.
Вижте още:
Кой се очертава да вземе държавни пари за заплатите на служителите си заради коронавируса?
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 25 март
 
 

Източник: actualno.com