Готфрид Лайбниц (1646 ~ 1716) – математик, логик и философ,

...
Готфрид Лайбниц (1646 ~ 1716) – математик, логик и философ,
Коментари Харесай

В Бог е Силата, Знанието и Волята ╫ Готфрид ЛАЙБНИЦ

Готфрид Лайбниц (1646 ~ 1716) – математик, логик и мъдрец, изобретател на диференциалното и интегралното броене (независимо от Нютон), Лайбниц има креативен принос към следните научни области: математика, физика, философия, теология, филология, история, медицина и стопанска система. Затова той е именуван „ Аристотел на модерната ера ”. 

(Portrait by Christoph Bernhard Francke, 1695)

За вярата си в Бог

1. „ Сами по себе си силата и знанието са съвършенства, и дотолкоз, доколкото принадлежат на Бога, те нямат граници. От това следва, че Бог, Който има висша и безкрайна мъдрост, работи по най-съвършения метод и прави това освен в метафизически, само че и в честен смисъл. По отношение на нас самите ние можем да изразим тази истина по следния метод: колкото по-просветени сме по отношение на делата на Бога, толкоз по-съвършени и хармонични ще ни наподобяват те. ” 
(GOTTFRIED WILHELM LEIBNIZ, „ Philosophical Papers and Letters ”, Boston: D. Reidel Publishing Co., 1976, 304)

2. „ В Бог е Силата, която е източник на всичко, в Него е и Знанието, което съдържа многообразието на концепциите, в Него е и Волята, която трансформира всичко и твори съгласно правилото на най-хубавото. ” 
(LEIBNIZ 1898, № 48; „ Monadology ”)

3. „ Ние би трябвало да се отнасяме към Бога освен като към подбуда и първоизточник на всички творения, само че и като към Господар на всички персони и на всички рационални същества. Бог е в действителност един безспорен монарх на най-съвършената страна, каквато е Вселената, населявана от всички духовни създания; самият Той е най-съвършеният и най-великият Дух измежду всички духовни същества. ” 
(LEIBNIZ 1976, 327)

4. „ Бог е безусловно идеален, тъй като съвършенството не е нищо друго, с изключение на една положителна действителност, която изключва границите или рестриктивните мерки на крайните неща. А там където няма граници, т.е. в Бога, съвършенството е безусловно безпределно. От това следва, че сътворените същества дължат своите съвършенства на въздействието на Бога, а техните недостатъци произлизат от тяхната лична природа, която не може да бъде безгранична. Именно по това сътворените същества се разграничават от Бога. ” 
(LEIBNIZ 1898, № 41-42)

* От антологията „ 50 Нобелови лауреати и други велики учени за вярата си в Бога ”, съставител Тихомир Димитров, Рекламно-издателска организация „ Спектра ”, Варна
Изображение: Portrait by Christoph Bernhard Francke, 1695, en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР