Гота. През 2019 г. се навършват 200 години от рождението

...
Гота. През 2019 г. се навършват 200 години от рождението
Коментари Харесай

Цар Симеон II посети Германия по повод тържествата за отбелязване на 200 години от рождението на кралица Виктория и принц Алберт

Гота. През 2019 година се навършват 200 години от рождението на Кралица Виктория и Принц Алберт. Кралица Виктория е измежду най-дълго управлявалите Англия монарси, повече от 63 години. Тя произлиза от рода Сакс-Кобург Гота. Омъжва за своя първи братовчед принц Алберт Сакс-Кобург Гота и от брака им се раждат девет деца. Те подписват бракове с членове на доста от кралските и благороднически фамилии в цяла Европа. От семейството произлизат кралските фамилии на Англия, Белгия, Швеция, българското Царско семейство. Това оповестиха от пресофиса на Негово величество цар Симеон II .
По мотив тази годишнина принц Андреас Сакск-Кобург Гота, доайенът на семейството, провежда банкет в фамилния замък Фриденщайн в град Гота, на който участваха министър-председателят на федерална провинция Тюрингия Бодо Рамелоу, посланикът на Англия в Германия, доста представители на немски благороднически фамилии. Преди приема изявления направиха Цар Симеон, министър председателят на Тюрингия и посланикът на Англия. Негово Величество посочи обстоятелството, че още от 18-ти век фамилията Кобург-Гота участва в ръководството на доста страни в Европа, измежду които Англия, Белгия, Швеция, Португалия, Люксембург. Премиерът на Тюрингия означи забавния исторически факт, че фамилният палат, в който се преведе събитието, е издигнат след края на Тридесетгодишната война, с цел да даде занаят на повече локални поданици, а не от надутост и с цел да се покаже, че в спокойно време може да се реализира повече, в сравнение с по време на война. Посланикът на Англия съобщи, че другарските връзки с Германия датират още от Х век и идното овакантяване на страната му от Европейския съюз не би могло да заплаши тези двустранни връзки. На идващият ден беше проведен лов на наедрял дивеч в горите на принц Андреас в същия ловджийски регион, където Херцог Ернст II е бил хазаин на лов на Кралица Виктория и Принц Алберт през 1845 година Отбелязването на годишнината приключи с вечеря в двореца Фриденщайн, на която участваха единствено членовете на фамилията. По време на вечерята Принц Андреас, който страда от заболяването на Паркинсон, срещна Цар Симеон с някои от своите благотворителни начинания. През месец май 2019 година принцът оглави със особено пригоден велосипед поход с колела от гр. Кобург до гр. Гота, от който бяха събрани 30 хиляди евро за битката против заболяването на Паркинсон. По време на визитата си в Германия Царят и Принц Андреас посетиха и град Кобург, където ги посрещнаха актуалният кмет на града и дългогодишният кмет Норберт Кастнер, който през 2005 година удостои Цар Симеон, след решение на градския съвет, с купата почетен жител на Кобург. Негово Величество се поклони пред саркофага на дядо си Цар Фердинанд в криптата на катедралата „ Свети Августин “ и сложи дребен букет от листата на дървета и шубраци от България, които Цар Фердинанд в миналото е засадил в обичания си парк „ Врана “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР