Гост в сутрешния блок на БНТ беше Константин Занков, експерт

...
Гост в сутрешния блок на БНТ беше Константин Занков, експерт
Коментари Харесай

Пак компенсираме с работници от Украйна и Молдова по морето, няма наши кадри

Гост в утринния блок на Българска национална телевизия беше Константин Занков, специалист от Институт за разбори и оценка на туризма. Преди началото на дейния туристически сезон хотелиерите и ресторантьорите още веднъж са изправени пред остарял проблем - неналичието на дипломиран личен състав. Каква е повода отново да не доближават хора?

" Причината е доста къс сезон. Това е главното нещо, което ни тормози, тъй като ние имаме един тримесечен, което несъмнено е проблем. Успешната формула за един сполучлив туристически бизнес е да работи към 10 месеца в годината. Идеята е, че той стартира от месец април или март когато се вършат конгресен туризъм, тимбилдинг туризъм, спортни подготовки, към този момент минава в летния туристически сезон, есента още веднъж се вършат събития, конгресен туризъм. Вече след това имаме зимни празници и към този момент хотелът затваря за някакви реновации и по този начин нататък, през месец януари и февруари. Какво вършим? През цялата година комплексът стои затворен и няма по какъв начин да се заплаща на личен състав и в идващия миг идва Великден и започваме занапред да сортираме личен състав, да образоваме личен състав, което несъмнено няма по какъв начин да бъде една устойчива формула. ", сподели Константин Занков.

Започна търсенето на сезонни служащи по Черноморието. Свободни места има за всички специалности. И тази година дефицитът на личен състав ще бъде обезщетен с служащи от Украйна и Молдова. Причината за наемането им е неналичието на задоволително български фрагменти. Защо хотелиерите и ресторантьорите не могат да задържат квалифицирания личен състав?

Павлин Косев, ръководител на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите: Проблемът с фрагментите е много дискутиран от много години и е много дълга тематика. Със сигурност казусът се задълбочава, сигурно има проблеми, само че сигурно, желая да кажа, че това придвижване на личен състав, което е сред страните членки на Европейски Съюз и освен е освен проблем в България, това е проблем и в други страни. Доколкото е проблем, от време на време и не е проблем, тъй като има хотелиери, които нямат такива огромни проблеми с личния състав. Много зависи от самия мениджмънт.

Сериозен дефицит има на сервитьори, бармани и готвачи. Основно условие към личния състав е приблизително или висше обучение, както и притежаване на непознат език, най-вече британски, съветски или немски. Хората с такива качества обаче рядко аплайват за сезонна работа. Заплащането, което се предлага според от позицията, е към междинната работна заплата за Варна - 800 лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР