- Госпожо Стоянова, защо е важен ресорът на новия български

...
- Госпожо Стоянова, защо е важен ресорът на новия български
Коментари Харесай

След Брекзит - медийни компании напускат Острова и поглеждат към България

- Госпожо Стоянова, за какво е значим ресорът на новия български еврокомисар във връзка с медиите?

- Отдавна към този момент не приказваме за медиите без в мислите си да сме в интернет. Дори пред положителния и остарял ефирен екран сядаме с най-малко още два екрана в ръцете си - на смарт телефона и таблета, посредством които употребяваме преимуществата онлайн. Рядко мислим обаче за цифрови опасности. За потребителите те са свързани най-много със сигурността на данните. За одобрените медии и професионалните публицисти огромните провокации се показват в обезценка на труда поради псевдо-новини и даже цели подправени уеб сайтове, а както и кражба на интелектуален артикул посредством безнаказано прекопирване и размножаване.

Това са единствено два от аспектите, в които би трябвало се задълбочи новият европейски цифров еврокомисар и те засягат всички в Европейски Съюз. Тези въпроси - сигурността на персоналните данни, качественото медийно наличие и отбрана на интелектуалната благосъстоятелност - са детайлно създадени в три европейски наставления, измененията по две от които се гласоподават сега - за аудиовизуалните медийни услуги и за авторските права. Дигиталният еврокомисар би трябвало да довърши сполучливо започнатите промени в упоменатите области.

- В ресора на Мария Габриел попада и битката с подправените вести. На равнище Европейска комисия какви дейности можем да чакаме в тази посока?

- Погледнато освен в европейски, само че и в международен мащаб, бизнесът с подправените вести процъфтява. Повлияване на изборна акция, да вземем за пример, коства 400 000 $. Наполовина излиза, в случай че се цели онлайн-провокацията на митинги. Дискредитирането на публицист стига до 55 000 $. Тези числа е обобщила компания за сигурност (Trend Micro), като са съпоставени оферти от Русия, Китай и англоезичния свят в Darknet - в пространството на интернет, където всеки остава неизвестен.

Развиването на слуховете в тематики, основаването на неустановеност, изваждането на същински цитати от подтекста - това към този момент е бизнес, от който се изкарват пари.

От 2015 в Европейска комисия работи екип от 11 души, който следи съзнателното разпространяване на подправени вести, така наречен EU-Stratcom. За 20-те месеца на своето битие те са разкрили и проучили 3200 псевдо-информации. Сред най-абсурдните, само че и най-лесните за оборване, са подправени вести от чешки обществени медии, да вземем за пример че канцлерът на Федералната република е финансирала с пари на немския поданик визити на бежанци при чешки проститутки. В края на март в Словакия пък гръмва, че Ангела Маркел е обявила изискванията за своето отдръпване.

Целта на всички псевдо информации е дискредитиране на обособени фигури, намаляване на доверието в цели институции. Екипът на Европейска комисия работи със стотици хиляди доброволци в разнообразни страни, които изследват и разкриват тактики и източници зад подправените вести. През предходната година и с взор към изборите във Франция, Холандия и Германия Европейският парламент настоя работата на групата да бъде подсилена. Страните-членки на Европейски Съюз обаче отхвърлиха да дават повече средства и запаси. Новият еврокомисар би могъл да сложи тематиката още веднъж и то високо в европейския дневен ред.

- Какви промени очаквате в медийната среда поради Брекзит - у нас и в чужбина?

- В Обединеното кралство има доста телевизионни компании от трети страни -извън Европейски Съюз, които са предпочели там да получат регистрация за доставянето на медийни услуги на територията на цяла Европа. 2000 такива компании са изправени пред заплахата да останат без легални европейски разрешителни, след излизането от страната от общността. Няма да повярвате, само че единствено преди две седмици получих писмо от английска компания, която от името на такива компании се интересува за опциите за регистрация в България. Това може да бъде късмет медийния ни пазар, само че сигурно ще съставлява огромно предизвикателство за надзора, а и за законодателя в нашата страна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР