Госпожо Стоянова, трябва ли да делим мениджърите на жени и

...
Госпожо Стоянова, трябва ли да делим мениджърите на жени и
Коментари Харесай

Красимира Стоянова

Госпожо Стоянова, би трябвало ли да разделяме мениджърите на дами и мъже? Има ли мъжки и женски жанр на ръководство и кой е по-ефективен?

- Не считам, че би трябвало да разделяме водачите на мъже и дами, може би и по тази причина думата водач е идентична и за двата пола. Разбира се, има присъщи особености, само че те не би трябвало да се генерализират и да им се придава извънредно значение. Живеем в свят, където ни водят както дами, по този начин и мъже, значимото е назначеният за водач да е натурален подобен. Автентичността в водачеството не се учи, това е качество, което притежаваш или пък не.

- Има ли жена водач, на която се възхищавате и която е вашето ентусиазъм за триумф?

- Имам удоволствието да познавам и работя с госпожа Зоя Паунова и в нейно лице виждам тъкмо тази достоверност, за която загатнах нагоре.

- Според вас България положително място ли е за кариера на една жена управител?

- Може би ще ви изненадам с моята позиция: макар че в страните от Западна Европа се приказва доста по тематиката за равнопоставеността сред половете, в България сякаш дамите водачи не са по-малко или по-подценени. Мисля, че има още какво да се желае в тази област, само че съм в действителност прелестно сюрпризирана от обстоятелството, че на много основни позиции в България виждаме дами.

- Ако имате опция да измененията едно-единствено нещо, което би подобрило вероятностите за всички дами в България да се развиват като експерти, какво ще е то?

- Мисля, че в България към момента изоставаме във връзка с гъвкавото работно време и работата от у дома. По-гъвкави благоприятни условия за понижено работно време и нерегламентиран работен ден биха привлекли в допълнение млади дами в интервала на раждане и развъждане на дребни деца. Привличането на тази група към работната мощ в България би подобрило конкурентоспособността на човешките запаси и подкрепило стопанската система при дефицит на работна мощ. Аз считам, че няма институционална спънка за това, по-скоро би трябвало да се освободим от остарялото разбиране, че работата е свършена единствено в случай че сме в офиса от 9 до 18 часа всеки ден. И институциите би трябвало да оказват помощ, несъмнено: с разкриване на повече детски градини и учебни заведения, унищожаване на двусменното обучение и обезпечаване на помощ при търсенето на различни форми на развъждане на децата.

- На фона на триумфа на дамите в разнообразни кариери смятате ли, че мъжете са на път да се трансфорат в слаб пол?

- Не, не считам. Слаб пол са били дамите в ранния интервал на развиване на човечеството, когато физическата мощ е била от извънредно значение за оцеляването на обществото. Днес, имам вяра ще се съгласите, не е нужно да си физически мощен, с цел да оцелееш. Що се отнася до психическата мощ, мисля, че по-голямата самонадеяност и его при мъжете е това, което им дава опция по-често да са в ролята на водачи. Но обществото еволюира и дамите несъмнено жънат големи триумфи и се борят с вродената  си нерешителност и несигурност. Както споделих нагоре, не трябва да се генерализира. Индивидуалността и достоверността нямат пол.
stoyanova.png
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР