- Госпожо Стоева, в Закона за извънредното положение вече има

...
- Госпожо Стоева, в Закона за извънредното положение вече има
Коментари Харесай

Кризата в туризма ще продължи и след края на карантината

- Госпожо Стоева, в Закона за изключителното състояние към този момент има експлицитен текст, който отсрочва за след 13 юни връщането на предплатените суми за пътувания на потребителите  - месец след приключване на изключителното състояние. Това ли беше настояването на туроператорите?

- Да, трябваше в незабавен порядък министърът на туризма Николина Ангелкова да убеди депутатите да приемат този съответен за туроператорската активност текст. В последна сметка това е едно краткотрайно решение за нас и това е ясно на Министерството на туризма. Дават ни пролонгация от към месец и половина, само че от 13 юни нататък няма да се промени доста обстановката. Няма по какъв начин след анулация на извънредното състояние пътуванията да се възобновят. Първо, не знаем всяка една страна в какъв момент ще излезе от рецесията и по какъв начин. Австрия, например, разгласи, че след като вдигнат карантината, няма да разрешават пътуванията още прочут интервал от време, с цел да подсигуряват, че няма да се внесе болестта извън. Китай направи същото. Опасяваме се, че рецесията ще продължи доста месеци след повдигане на карантината. Затова един месец пролонгация за връщането на платените туристически пакети е безусловно непълен. Надяваме се в този интервал да намерим заедно с държавното управление работещо решение.

- Какви спомагателни ограничения ще предложите на държавното управление?

- Например да се удължи този период на 12 месеца, както в началото искахме. И страната да откри начин  да получим глоба от Европейска комисия, тъй като ние работим по европейска инструкция, която задължава всички страни членки в период от 14 дни да се възстановяват клиентските пари.

Друг вид е държавното управление да гласоподава една целева финансова помощ под формата на заеми, естествено безлихвени, с разсрочване на главницата за най-малко 12 месеца. Това на практика ще ни даде опция да възстановим сумите на клиентите, в случай че не пожелаят да вземат ваучери.

- Стана ясно от думите на министър Ангелкова, че някои туристически компании към този момент дават ваучери.

- Да. Много от потребителите ги одобряват. Смисълът им е, когато клиентът не може да реализира пътуването си, не желае връщане на парите, а за сумата, която е платил за анулираното пътешестване, да може да употребява друго пътешестване в предстоящ интервал по негов избор. Ваучерът ще е годен 24 месеца. Не става въпрос за този ваучер, който желаят хотелиерите. Той ще дава независимост да се избира, откакто се възвърне достъпът до туристическите дестинации за този интервал от 24 месеца, без да е посочена дата. Това е документ, напълно юридически изискан, с анекс към контракта за пътешестване, в който е указано, че в идващите 24 месеца клиентът може да ползва заплатената сума за бъдещи пътувания.

- Преди няколко дни обаче застрахователната компания " Армеец " приключи едностранно договорите си с някои туроператори. Стана ли ясно какви са аргументите и дали няма и други застрахователи да пристъпят към сходни дейности?

- В момента се обяснява този въпрос. Като асоциация във вторник подадохме тъжба в КФН и сезирахме и Министерски съвет по случая. Засега нямаме индикация и други застрахователи да имат желание да откажат застраховката " Отговорност на туроператора ". Ако това се случи, ще изпаднем в параграф 22, тъй като сме длъжни да имаме застраховка, с цел да правим изобщо активност. 

- На какъв брой туроператори " Армеец " са прекратили застраховките?

- Изискали сме информация от " Армеец ". Десетки са, не е ясно тъкмо какъв брой е броя. Но не са прекратили всчики контракти. На срещата с министъра на туризма обяснението на " Армеец " е било, че са го създали по техни финансови разбори във връзка с риска. Повече информация нямам.

- Това значи, че използването на ваучери за отсрочени почивки, е сложено под въпрос?

- Именно, поради това би трябвало да се вземе решение. Държавата в този случай би трябвало да отбрани потребителите, откакто контролира нещо със закон. Има разновидности, в които тя може да отпусне сериозна кредитна линия или някаква сума под формата на гаранционен фонд, който да подсигурява изплащането на парите на клиентите, защото туроператорите няма по какъв начин да ги извадят тези пари. Има към този момент такива прецеденти в други страни - не сега, а в предишното по други мотиви. Това е въпрос на вярно държавническо решение, и то в доста незабавен порядък.

- Подобен Гаранционен фонд ще подсигурява парите на потребителите и при положение на банкрут на туроператор, нали по този начин ?

- Да, той подсигурява платените към клиента суми при положение на банкрут или неплатежоспособност.

- А до каква степен поправената мярка за опазване на заетостта 60/40 е използвана за вашия отрасъл?

- Вероятно ще има наши членове, които ще се възползват, тъй като няма друга опция. Ние още първоначално предупредихме, че за нашия отрасъл това е безусловно неработеща скица и беше доста дразнещо, че се назовава 60 на 40. Сега след корекцията нещата въпреки всичко получават по-друг темперамент и допускам, че ще се възползват повече фирми. Но би трябвало да сме наясно, че компании, в които няма и един лев доходи, и които нямат запаси, тази мярка няма да прави работа. Основният проблем при туризма е, че нещата не се лимитират единствено до извънредното състояние, както е в по-голямата част от засегнатите бизнеси. При нас рецесията стартира още при започване на февруари и тя няма да свърши с края на изключителното състояние, а месеци по-късно. А какъв брой компании имат запас да устоят половин година? 

- Очаквате ли спасението да пристигна от вътрешния туризъм, от българите, които ще предпочетат отмора в страната през тази година?

- Нормално е и считам, че това ще се следи във всички страни, освен в България. Напълно естествено е да се раздвижи първо вътрешният туризъм. Защото не се знае коя страна кога ще бъде отворена, кои полети ще бъдат пуснати. Вътрешният туризъм ще е знак на темпа на възобновяване. Но всичко зависи и от отпуските на хората, а в този момент този темп е нарушен. Разбира се, и от финансовото им положение след отминаване на пандемията. 

- Как ще коментирате офертите в интернет за почивки по Великденските празници в страната. Това не опонира ли на мерките против разпространяването на ковид? 

- По принцип активността на хотелите не е напълно спряна, а единствено отчасти. Което също лимитира смисълът да отидеш някъде, с цел да седиш в хотелската стая. За хотелите условието е да обезпечат кетъринг по стаите. Освен това спа центровете са затворени. Това не е цялостен туристически артикул.

- Колко съкратени чиновници ще има във вашия отрасъл?

- Още при започване на изключителното състояние анкета сподели, че 60% от фирмите ще понижават личен състав. Това е сериозен %, като се има поради, че в страната има към 50 000 туроператори и туристически организации.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР