Госпожо Славейкова, кой е световният лидер, в чийто екип бихте

...
Госпожо Славейкова, кой е световният лидер, в чийто екип бихте
Коментари Харесай

Камелия Славейкова

Госпожо Славейкова, кой е международният водач, в чийто екип бихте желали да работите?

- Макар и да е спорна фигура, Илон Мъск впечатлява с дръзките си фантазии и проекти. Бих работила с водач от международна класа като него, защото той заразява с визията си и вижда благоприятни условия там, където другите не са и помислили да търсят. Електромобилът " Тесла " е към този момент действителност, само че е мъчно наличен за повече хора и не реализира нужния екологичен резултат. Бих се присъединила в екипа на Мъск, нагърбил се със задачата да създаде подобен автомобил за 25 000 $. Сега това е оценено от доста специалисти като невероятно и тъкмо това ме притегля в този план, който имам вяра, че може да бъде осъществен, само че не по обичайния метод.

- Какво би трябвало да се промени, с цел да има повече млади дами, които порастват като сполучливи мениджъри и бизнесмени?

- Образователната система и фамилията би трябвало да извърнат по-голямо внимание на нуждата да се изградят ценностните качества и поведенческите настройки, които да оказват помощ на повече млади дами да се развиват и утвърдят като сполучливи мениджъри и бизнесмени. Те би трябвало да спомагат за създаване на убеденост у младите дами, че могат да реализират високи резултати и да се наложат със своите познания, умения и опит. Най-важното е дамите сами да не си слагат граници. Бизнесът би трябвало да предлага идентични благоприятни условия за кариерно развиване на всички, а обществото би трябвало да узрее и да няма предразсъдъци към никоя категория хора, да не толерира прояви на дискриминация.

- За или срещу квотите жени-мъже в бизнеса сте?

- Квотите в бизнеса или на управителни позиции са нужни там, където има дисбаланс. В Shell не приказваме за квоти, а за дълготрайни цели. Кандидатите за съответните позиции се правят оценка обективно на база техните компетентности без значение от пола им. Нашите старания са ориентирани към това 20% от управителните позиции в компанията в международен мащаб да са заети от дами. Тази цел си поставихме през 90-те години на предишния век, когато този % беше към 4%, до момента в който в този момент е повече от 15%.

Многобройни изследвания демонстрират мощната статистическа връзка сред огромния брой дами на висши мениджърски позиции, финансовото показване на компанията и нейното организационно здраве. Това е по този начин, тъй като дамите по-добре схващат желанията и упованията на по-голямата група от консуматори в света, а точно дамите. Това е по този начин заради уменията на дамите да си сътрудничат сполучливо с разнообразни хора, да преодоляват компликации и да реализират резултати, да схващат обособените обстановки и да търсят решения. Има задоволително доказателства, че фирмите с повече дами на управителни позиции имат по-добро показване от ръководените единствено от мъже.

- Какво персонално вие като управител вършиме за своите подчинени дами, с цел да не им се постанова да избират сред кариера и персонален живот?

- " Shell България " има HR политики, които подкрепят дамите и изключително дамите с дребни деца, предлагайки им гъвкаво работно време. Всичко това способства за поддържането на добър баланс работа-личен живот. Гъвкавото работно време значи, че дамите могат да работят от у дома, а дамите, които се връщат на работа след майчинство, получават опция и за редуцирани работни часове. В допълнение компанията обезпечава финансова поддръжка в началния интервал от майчинството и дава спомагателни дни заплатен годишен отпуск отвън регламентираните по Кодекса на труда.

Тази година приканих чиновниците на компанията да се причислят към Международния ден на фамилията на 15 май, редуцирах работния ден с 2 часа и насърчих чиновниците да прекарат останалите часове със своите фамилии. Те високо оцениха жеста.

- Според Евростат България е на водещи позиции в Европейски Съюз по дял на дамите в науката, технологиите, както и на мениджърски позиции. На какво съгласно вас се дължи това?

- Това се дължи на построената настройка, че дамата би трябвало да бъде деен участник в процеса на обезпечаване на приходи на фамилията. Заемането на водещи позиции единствено по себе си не подсигурява постигането на високи научни и софтуерни триумфи, защото България към момента има да наваксва във връзка с равнене равнището на заплащане на труда на дамите в науката и технологиите по отношение на това на мъжете.
slaveykova.png
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР