Госпожо Нинова съставянето на един служебен кабинет изисква в него

...
Госпожо Нинова съставянето на един служебен кабинет изисква в него
Коментари Харесай

Радев кани експерти от БСП в служебния кабинет

„ Госпожо Нинова съставянето на един длъжностен кабинет изисква в него да бъдат привлечени уважавани специалисти, които да бъдат без значение от своите политически пристрастия, които да бъдат обединени към една значима цел – осъществяване на почтени избори и ръководство на страната в сложни времена. В тази връзка имам желание да поканя авторитетни специалисти от левицата, част от които апропо извършиха сполучливо задачата си в предходното назначено от мен държавно управление “, сподели президентът, откакто водачът на Българска социалистическа партия върна мандата за сформиране на държавно управление.
Румен Радев съобщи, че схваща претекстовете на Българска социалистическа партия и прави оценка да не стане мандатен притежател на експертно, програмно или друго държавно управление. България има потребност от мандат с политическа опция, която за жалост актуалният парламент не съумя да излъчи. В тази обстановка е ясно, че отиваме към разформироване на Народното събрание и насрочване на предварителни избори. Ако след тези избори стигнем до същата патова обстановката и България не може да сформира кабинет, може да изпадне в политическа и конституционна рецесия, предизвести Радев.
Той прикани всички политически партии и обединения да избистрят своите цели, да премислят своето държание и да потърсят единодушие в името на дневния ред на България – възобновяване на демократичните институции, господство на закона, битката с пандемията, с банкрутите и с бедността.
 Нинова взе и върна мандата на президента, страната отива към предварителни избори Нинова взе и върна мандата на президента, страната отива към предварителни избори
Президентът Румен Радев връчи изследователски мандат за сформиране на държавно управление на третата по бройка парламентарната група в 45-ото Н...
Предстоят ни доста напрегнати месеци, в които президентската институция ще извършва своята виновна конституционна роля да бъде поръчител на стабилността в демократичните процеси, увери Радев. „ Трябва да се работи отговорно и експедитивно, с цел да избегнем хаоса в идните избори “, настоя Радев, като добави, че новосформираната ЦИК би трябвало да влезе в своята роля по едно и също време с разпускането на Народното събрание.
Президентската администрация работи интензивно, приготви разпоредбите и всички нужни документи. На 7 май от 09.00 ч. президентът ще изслуша претендентите за ЦИК и чака указът да бъде обнародван на 11 май. Следващата седмица ще бъде необуздано Народното събрание с декрет и ще бъде назначено служебно държавно управление. В тази обстановката се обрисува предварителните парламентарни избори да бъдат на 11 юли.
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съблюдава поръчката от решението на пленума на партията на Велика събота и незабавно, откакто взе досието с мандата, я върна на президента. „ Нашето предпочитание беше да има държавно управление на България, което да реши няколко значими въпроса – да одобри обществени и стопански, да приготви Плана за възобновяване и резистентност и да направи проверка за разграждане на модела Борисов. В името на тези цели подадохме ръка на втората политическа партия, само че уви тя не беше поета, а новите политически субекти заявиха, че не биха подкрепили държавно управление даже с надпартийни за България цели. В подобен случай е ясно, че няма справедлива опция да съставим кабинет. Няма смяна в нашата позиция, тъй че заповядайте, връщаме мандата “, обоснова се Нинова.
Тя благодари за отношението на президента към българската левица, само че дали ще има специалисти от Българска социалистическа партия в служебния кабинет, първо трябвало да се произнесе Националният съвет на партията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР