Госпожо Накова, разкажете ни за инициативата Ден на отворените врати,

...
Госпожо Накова, разкажете ни за инициативата Ден на отворените врати,
Коментари Харесай

Евгения Накова, ЧЕЗ: Компанията е разработила и следва стратегия за образование и подкрепа на младите хора


Госпожо Накова, разкажете ни за самодейността Ден на отворените порти, която се организира на 23 и 24 ноември в Седмицата на професионалното обучение в няколко града на България, към кого бе ориентирана?

- Тази година Европейската комисия /ЕК/ провежда за повторно Европейска седмица на професионалните умения, в която присъединяване взеха и фирмите от групата на ЧЕЗ в България, по покана на дирекция „ Професионално обучение, образование “ към Министерство на науката и образованието /МОН/, с които имаме дългогодишно партньорство и взаимни начинания. Всъщност Дните на отворените порти на фирмите от групата на ЧЕЗ се организираха в 3 града. Бяха Благоевград, София и Плевен, а на 24 ноември опция за посещаване на новия ни съвременен механически образователен център беше отправена към учителите и шефовете на професионалните гимназии на цялата ни лицензирана територия.

Има ли интерес към професионалното обучение в България?

- За професионалната ориентировка на младежите не би трябвало да се разчита единствено на професионалните учебни заведения. Тя в действителност би трябвало да стартира от по-далеч, даже от фамилията. В тази връзка ЧЕЗ е създала и следва дългогодишна тактика в региона на образованието и поддръжка на младежите. Тя е в действителност и един от главните ни стълбове в политиката за корпоративна обществена отговорност на фирмите. Като задачата е да се основат благоприятни условия за професионално ориентиране, реализация и развиване на младежите в бранша и ефикасното ни партньорство сред фирмите от групата и просветителните институции.

Отговаря ли то на потребностите на бизнеса?

- Работим дългогодишно в партньорски взаимоотношения с институциите на всички равнища, които касаят образованието в България. И като партньорски взаимоотношения бих споделила, че това е един двустранен развой, където всяка една от страните има своите задължения и роля. Така че ЧЕЗ спомага на държавните институции, неправителствени организации в региона на образованието както с осъвременяване на образователните стратегии, по този начин и със задържане на младежите в България с по-висока осведоменост и с благоприятни условия, които дава на учениците от професионалните гимназии.

Какви благоприятни условия за развиване имат учениците, които са избрали специалността „ Електротехник “?

- Най-актуалната за ЧЕЗ самодейност, това е дуалната форма на образование, в която в действителност компанията беше една от първите в България, която поддържа тази форма на обучение точно за специалност „ Електроенергетик “. Тя е настояща и с това, че професионалната ориентировка на децата и насъбраните познания, могат да бъдат приложени на процедура чрез образователната процедура в по-горните класове и работата в компанията. Другите начинания, които обичайно поддържаме и към този момент за 6-та година реализираме, това е състезанието „ Стани стипендиант на ЧЕЗ “, а от 4 година той е и в националния календар на надпреварите на МОН. Така че благоприятни условия има. Интересът също в последните години се ускорява и по тази причина приказва и увеличението на броя на участниците както в „ Стани стипендиант “, по този начин и в целогодишната ни стажантска стратегия.

Какви други начинания има ЧЕЗ за поощряване развиването на професионалното образование у нас?

- Една от тях, както към този момент загатнах, е дуалната форма на образование и изобщо изгодите от него. Основно преимущество на тази форма е, че тя разрешава натрупването на на практика опит по време на образование. Младежите получават благоприятни условия за приход, до момента в който се образоват. По този метод се задържат и по-дълго в просветителната система. Освен това, огромна част от тях не престават да работят и в същата компания, в която са построили своите трудови привички.

Автор: Милослава Ангелова, организация Фокус
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР