Господин Ненов, какви инвестиции стоят зад работата на ТЕЦ КонтурГлобал

...
Господин Ненов, какви инвестиции стоят зад работата на ТЕЦ КонтурГлобал
Коментари Харесай

Вярвам, че България ще намери подходящ механизъм за запазване на производствените мощности в Марица Изток


Господин Ненов, какви вложения стоят зад работата на Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 " дотук?

- Инвестицията в централата е първият огромен частен план в електроенергийния бранш на България, стартиран през 2003 година През 2019 година честваме десетгодишнина от завършването на огромната рехабилитация и рационализация, с помощта на която Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 " стана първата топлоелектрическа централа на Балканите, работеща в цялостно сходство с най- Високите стандарти за сигурност на труда и запазване на околната среда.

През 2012-2015 година бяха направени спомагателни усъвършенствания, с които централата сполучливо отговори на новите строги правила на Европейския съюз за излъчвания на серен диоксид и азотен оксид, влезнали в действие през 2016 година Според икономическо изследване, осъществено от името на първичните заемодатели още през 2002 година, планът за рехабилитацията й беше оценен като най-икономичната алтернатива за енергийния бранш в България. Рехабилитацията на централата бе оценена като най-благоприятен метод, който подсигурява сигурността на енергийните доставки, потреблението на локалните запаси и спазването на европейските екологични стандарти като причина за присъединение на България към Европейски Съюз. През последните 15 години над 1,4 милиарда лв. са вложени за гарантиране на надеждната работа на централата и в ограничения за запазване на околната среда.
Благодарение на огромните вложения Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 " обезпечава 10% от годишното произвеждане на електрическа енергия и по този начин способства за гарантиране на енергийната сигурност и самостоятелност на страната.

- Може ли да търсим връзка сред вложенията, които вършиме, и крайната цена на тока, която бизнесът и семействата заплащат?

- Растящата ликвидност на електроенергийната борса, както и ефикасната работа на самостоятелния регулатор подсигуряват салдото на ползите на всички заинтригувани страни. Цената на електрическата енергия зависи в огромна степен и от външни фактори, да вземем за пример цената на квотите за Въглеродни излъчвания. Изплащането на инвестицията в електроцентралата се реализира посредством заплащането за разполагаемост, закрепено за периода на контракта. По този метод компанията носи напълно отговорността и ръководи рисковете, свързани с употребата и поддръжката на централата. Бих желал да напомня на читателите, че " КонтурГлобал Марица Изток 3 " понижи цената за разполагаемост с 15% през 2016 а., като по този метод даде своя принос за реформиране на енергийния бранш напълно за сметка на оперативната облага и възвръщаемостта за акционерите.

- Кой е новият модел, към който върви секторът, и по какъв начин ще отговорите на нелеките провокации, свързани с цялостната либерализация на пазара?

- Един от главните цели на държавното управление в бранш " Енергетика " е въвеждането на цялостна либерализация на електроенергийния пазар в сходство с условията на Европейски Съюз. " КонтурГлобал Марица Изток 3 " споделя тази позиция и постоянно е работила в тясно съдействие с всички заинтригувани страни, като прецизно съблюдава всички подписани планови и финансови съглашения, в това число Споразумението за изкупуване на електрическа енергия с НЕК.

Налице са доста регулаторни и пазарни дефекти, заради които електроенергийните пазари, и то освен у нас, не разрешават възобновяване на непрекъснатите и финансовите разноски на производителите и заради това могат да нарушат сигурността на доставяне. Освен това българският свободен пазар е повлиян от характерни фактори, които в допълнение потискат пазарните цени, основават действителен риск за работата на лигнитните централи, ако няма спомагателни механизми за поддръжка. Показателен е образецът с Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". Поради това в доста европейски страни от много време е открит метод за обезпечаване финансовата резистентност на стандартните производители, които подсигуряват сигурността на снабдяването. Например механизми за потенциал бяха въведени във Англия, а по-рано през 2018 година Европейската комисия утвърди сходни механизми в Германия, Италия, Полша, Белгия и Гърция.

Отговорните институции намерено декларират позицията си както за значимостта на производителите в комплекса " Марица Изток " за сигурността на доставките и обществената сигурност на района, по този начин и за нуждата от ограничения за превъзмогване на провокациите на свободния енергиен пазар. Обнадежден съм, че дебатът към този момент стартира, и имам вяра, че подобаващ механизъм може да се вкара и в България, като се позоваваме на европейския опит и правила. Важно е подобен механизъм да се създаде и внедри навреме до края на 2019 година поради възможните регулаторни ограничавания на европейско равнище.

- Какво казвате на критиците на промишлеността, които приканват за зелена стопанска система с минимално вероятни въглеродни излъчвания?

- Темата също е извънредно настояща, тъй като визира директно всички централи в Източномаришкия басейн, които създават към 45% от електрическата енергия в страната. Въглищните централи от комплекса " Марица Изток " са от основно значение за сигурността на снабдяването, енергийната самостоятелност и способстват доста за водещата позиция на България на Балканския полуостров като чист експортьор на електрическа енергия.
България разполага със забележителен запас от лигнитни въглища, който разрешава работата на комплекса за десетки години, и това следва да бъде регистрирано при средносрочното и дълготрайното обмисляне на енергийната тактика на страната.

Разполагаме също по този начин с най-модерните централи на лигнитни въглища в района, които са в положение да обезпечат равномерен и щадящ преход към нисковъглеродно произвеждане на електрическа енергия в бъдеще. Ето за какво считам, че в обозримо бъдеще устойчивата работа на централите от комплекса " Марица Изток " е потребна за енергетиката и стопанската система на страната.

- Каква социалноотговорна цел си поставяте пред локалната общественост и доколко бихте споделили, че я постигате?

- За нас един от най-важните критерии за резултата от програмата ни за корпоративна обществена отговорност е директната противоположна връзка от бенефициентите й, а точно представителите на локалната общественост. За екипа ни тази връзка е от особена значимост и затова вършим всичко належащо за поддържането й жива и непрекъсната. За това свидетелстват и дългогодишните ни устойчиви партньорства.

Само през последните 5 години инвестирахме над 3 млн. лв. в Старозагорска област посредством реализирането на многочислени инфраструктурни и обществени планове най-вече в гр. Гълъбово и близките обитаеми места, както и в Стара Загора. От 2012 година централата, следвайки заложените договорености в Споразумението за обществени вложения с община Гълъбово, е създала, изпълнила и сполучливо предала над 10 плана - вложения в обществената инфраструктура и спорта на обща стойност над 2 млн. лв.. По-важните от тях са: главен ремонт на постройката на детска градина " Радост " в Гълъбово за 390 хиляди лв., повсеместен ремонт на обществените уреди в селата Обручище, Медникарово и Искрица на стойност 500 хиляди лв.. Инвестирахме над 700 хиляди лв. в цялостното възобновяване на спортната зала в Гълъбово, където за пета поредна година поддържаме провеждането на спортни игри за хора с увреждания. Вложихме 640 хиляди лв. в парк " Езерото " в град Гълъбово, оформяйки 6500 кв.м сенчести алеи и места за отдих и 3 площадки за деен спорт.

" КонтурГлобал Марица Изток 3 " е един от главните спонсори на емблематично за културния календар на Стара Загора събитие Джаз форума. Чрез механизма на програмата " Даряване по ведомост " от 2014 година чиновниците ни поддържат финансово 5 определени от тях дела - да вземем за пример обезпечаване на стипендии за отлични студенти, лишени от наставнически грижи, а компанията се ангажира да удвои техните дарения. За тези години дружно с екипа си сме вложили над 250 хиляди лв. в социалнозначими действия.

" КонтурГлобал Марица Изток 3 " работи с доста публични институции, с цел да осъществя разнообразни планове в поддръжка на локалните общности. Компанията проектира и построи посетителския център на територията на Спасителния център за диви животни " Зелени Балкани " в Стара Загора. Всяка година центърът посреща над 3000 гости на друга възраст, които желаят да научат повече за дивата природа на България и работата на експертите от " Зелени Балкани ". През 2018 година доразвихме и различен общ екопроект - построихме изцяло нови и съвременни домове за жители и пациенти на центъра, оборудвани с видеонаблюдение и всички благоприятни условия за сполучливо лекуване и възпроизводство на застрашените типове. Протягаме ръка и в други полета. " КонтурГлобал Марица Изток 3 " подари актуален криостат AST 500 на Комплексния онкологичен център в Стара Загора - единственото лечебно заведение от този вид в района, което обслужва популацията на четири области. С нов развъдник и дестилатор се снабдиха дребните пациенти на неонатологията в болница " Проф. доктор Cт. Киркович ".

Най-скорошният ни план е основаването на " Тийн зона " в районната библиотека " Захарий Княжески " в Стара Загора, която да посреща младежите от града. Пространството е оборудвано с компютри, мултимедия, електронни четци, настолни игри, книги и комикси, подобаващи и забавни за младите гости, и разполага с отлична интернет съгласуваност. Специализираната зала с повърхност 80 кв.м е подаяние от нашата компания, която напълно обезпечи ремонта и оборудването на стойност близо 40 хиляди лв. по обществения план " Енергия за библиотеката ", по който с доста ентусиазъм разработихме взаимно с екипа на районната библиотека.

- Какъв е животът в село Медникарово и покрайнините на Стара Загора с помощта на комплекса " Марица Изток "?

- Както е известно, в предприятията от комплекса " Марица Изток " са ангажирани над 20 хиляди опитни енергетици както от област Стара Загора, по този начин и от прилежащите области, които непрекъснато се грижат за надеждното произвеждане на към 45% от електрическата енергия в страната напълно от локални първични материали, което е от основно значение за енергийната сигурност и независимостта на страната. На осведомените с работата на предприятията в комплекса е прочут големият позитивен резултат от позиция на претовареност и доходи от налози и осигуровки. Високо е и равнището на задоволеност на работещите в комплекса, които всекидневно пътуват от към 60 общини. Не на последно място е и забележителната ангажираност на предприятията в комплекса към локалната общественост посредством стойностни обществени планове.

Особено значима за нас е грижата за всички, които работят на площадката на електроцентралата " КонтурГлобал Марица Изток 3 ". Към края на февруари 2019 година отчитаме над 9,6 млн. човекочаса без трудови злополуки, който резултат е вероятен с помощта на непрекъснатото внимание, което отделят всички сътрудници на безвредните и здравословни условия на труд.

Красимир Ненов е изпълнителен шеф на " КонтурГлобал Марица Изток 3 " от март 2017 а. Част е от управителния екип на " Марица Изток 3 " от 2003 година и дава отговор за комерсиалната активност до 2013 година
2014 и 2015 година работи като шеф на електроцентрала и началник на газовата генерация в интернационална компания 13 Русия, където дава отговор за три газови електроцентрали. През 2016 година е търговски шеф и заместител изпълнителен шеф на " КонтурГлобал Марица Изток 3 ". Магистър по бизнес администрация от университета " Корнел ", Съединени американски щати, и от Католическия университет в Лювен, Белгия, бакалавър по стопанска система от Арканзаския университет, Съединени американски щати.

***

" КонтурГлобал Марица Изток 3 " има и ръководи първата топлоелектрическа централа на лигнитни Въглища в Югоизточна Европа, която работи в цялостно сходство с най-Високите европейски стандарти за сигурност на труда и запазване на околната среда. Централата създава 10% от електрическата енергия в България, употребявайки локални енергийни източници, и по този начин способства за гарантиране на енергийната сигурност и самостоятелност на страната. Над 1,4 милиарда лв. са вложени за гарантиране надеждната работа на централата и в ограничения за запазване на околната среда. Акционери са интернационалната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).

***

Интервюто е оповестено в сп. " Мениджър "
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР